Британски скиори бягат посред нощ от швейцарските Алпи, за да се спасят от карантина

OFFNews 28 декември 2020 в 20:50 4199 0

Снимка Pixabay

Британски туристи са използвали прикритието на нощта, за да напуснат "тайно" швейцарския ски курорт Вербие вместо да бъдат поставени под карантина - каквото е най-новото изискване по отношение на посетители от Великобритания, съобщава Си Ен Ен, като цитира представител на курорта.

По-строгата мярка е в отговор на новия щам на Ковид, който бе изолиран първо на Острова.

Швейцария, наред с още редица държави, забрани пътуванията от и до Великобритания.

На 21 декември властите в Швейцария наложиха забрана за влизане в страната от Великобритания, както и изискване за карантина със задна дата за пристигналите от Обединеното кралство в дните след 14 декември. Всеки, влязъл от Великобритания и Южна Африка (където също е засечен новият щам) след тази дата, подлежи на 10-дневна изолация.

"Някои британски туристи напуснаха веднага курорта. Други решиха да удължат престоя си. А някои тайно напуснаха през нощта", казва Жан-Марк Сандос, говорител на кметството на близкия до Вербие град Бан.

10-дневна карантина е трябвало да бъде приложена за 370 британски туристи в курорта.

Говорителят на общината казва, че поведението на избягалите е разбираемо. "В повечето случаи карантината е трудна за понасяне. Представете си, че трябва да стоите с четирима души в хотелска стая от 20 кв. м, а в същото време да плащате като за швейцарски курорт", казва Сандос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков