Боливия прекъсва дипломатическите си отношения с Израел

OFFNews 01 ноември 2023 в 11:22 2091 2

Боливия

Снимка GettyImages

Флагът на Боливия

Боливия прекъсна дипломатическите си отношения с Израел заради описаните от нея "агресивни и непропорционални" военни действия в Газа, предаде Би Би Си.

Заместник-министърът на външните работи Фреди Мамани заяви, че Боливия призовава за прекратяване на огъня и ще предостави помощ на блокираната Ивица Газа.

Това е първата страна от Южна Америка, която прекъсна връзките си с Израел заради войната.

Държавните глави на Колумбия и Бразилия също разкритикуваха действията на Израел в Газа. Президентът на Колумбия Густаво Петро призова посланика на Израел да напусне страната.

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва призова за прекратяване на огъня след съобщенията за нов израелски въздушен удар в Газа.

„Виждаме, за първи път, война, в която мнозинството от убитите са деца... Спрете! За Бога, спрете!", пише Луис Инасио Лула да Силва в социалната мрежа "Х".

По-голямата част от 8 500-те смъртни случая във войната, докладвани от управляваното от "Хамас" здравно министерство в Газа, са на възрастни, но включват и 3 500 деца.

Израел бомбардира Газа след атаката на "Хамас" от 7 октомври, при която загинаха 1 400 души и най-малко 239 души бяха взети за заложници.

Мамани заяви, че правителството е взело решението "в знак на отхвърляне и осъждане на агресивната и непропорционална израелска военна офанзива, която се провежда в ивицата Газа".

Той призова за прекратяване на огъня и посочи, че "страната иска край на блокадата на Израел, която предотвратява влизането на храна, вода и други основни елементи за живота".

САЩ съобщиха във вторник, че 66 камиона са успели да доставят помощ в Газа, но благотворителните организации предупреждават, че това няма да е достатъчно.

Главният комисар на Агенцията на ООН за подпомагане и работа Филип Лазарини съобщава, че преди войната около 500 камиона са влизали в Газа всеки ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

2

GB

01.11 2023 в 17:54

Палестинците да се надигнат срещу своите избраници от Хамас, щом са толкова войнствени, да ги изгонят, осъдят, затворят.

Само така ще имат свободата и достъпа до милиардите долари помощи от цял свят, Европа включително. Ще си изградят истинска наземна инфраструктура, ще подпомагат бизнеса, ще учат децата си да станат читави хора, ще изкоренят тероризма като идея.

Пак ще получават и помощ с по 500 камиона. И няма да разчитат само на това, а ще работят да си отворят възможност за държава.

Израел отново ще се отвори към тях и ще помага, дори и още повече.

В някакъв момент ще се появи нормална държава Палестина.

-240

1

редовно четящ

01.11 2023 в 11:24

Тези на какво се надяват? Рублата отдавна оре дъното!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews