Близо 300 000 бежанци в Турция се завърнаха в Сирия

Александра Маркарян 22 декември 2018 в 16:57 1634 0

Сирийски бежанци в Одрин

Снимка Вилдан Байрямова

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че след военните операции на Анкара в Сирия „Щит на Ефрат“ и „Маслинова клонка“ броят на завърналите се обратно бежанци е 291 790 души, предаде Анадолската агенция.

Сойлу каза това по време на координационната среща по въпросите на нередовната миграция в Одрин и подчерта значението на усилията на всички власти в провинциите по западните граници на страната. „Светът никога не е бил мирно и тихо място, където всеки може да изживее живота си на собствена земя, хората винаги бягат от нещо, мигрират или са прокудени и често са в опасност. Те бягат от окупация и войни, от глад и суша, това са причините за феномена на миграцията“, посочи министърът.

В имиграционната картина на 21-и век фигурират 244 млн. души, от които 71, 4 души са регистрирани като бежанци или принудително разселени лица, допълни той. През 1990 г.броят на мигрантите е бил 153 млн., а на бежанците – 21, 1 млн.души. Но тази картина показва, че въпреки развитието на цивилизацията, няма особени промени по пътя на човечеството, коментира Сойлу. Според него Одрин е свързан с онази част от бежанците, която иска да се установи в Европа. Но повечето от приютените в Турция живеят с надеждата да се завърнат обратно в Сирия и като цяло в Близкия Изток, смята той. Бежанците влизат в Турция от източните й предели, но западните й граници с дължина 481 километра, както и зоната на отговорност в Егейско море, са цел за големи групи и предизвикателство за охраната на границите с България и Гърция, подчерта вътрешният министър.

„Тази година са заловени 251 794 нелегални мигранти, опитали да се прехвърлят незаконно в съседните на Турция страни. Това е с 56% повече от 11-те месеца на миналата година, което се дължи на работата на полицията и жандармерията. В страната ни се намират около 4, 5 млн. чужденци, в това число са 3, 6 млн. души със статут на международна закрила, но ние се намираме под сериозен миграционен натиск и от Афганистан, и Пакистан“, посочи Сойлу. Той акцентира на подобряването на интеграционните системи на границите и укрепването на сътрудничеството със засегнатите страни, като подчерта, че мерките по охраната са строго увеличени. Министърът уточни, че големите групи нелегални мигранти, заловени през месец май по границите с България и Гърция, не са пуснати на свобода.

Арестуваните в западните турски провинции сирийци са настанявани във временните центрове за убежище в Каркамъш и Суруч, и след проверка на самоличността се изпращат на изток в Хатай, откъдето ги връщат в Сирия. Сюлейман Сойлу посочи още, че майският пик на тръгналите незаконно да пресичат границите с България и Гърция е спаднал със 70, 3% през ноември.

Според официалните данни на вътрешното министерство на Турция от началото на декември, точният брой на сирийските бежанци в страната е 3 611 834 души. От тях 612 846 са деца, 303 228 са пълнолетни, а общо 916 074 се учат в местните училища. В турските болници са се родили 385 000 сирийски бебета. Заради силния мигрантски натиск Анкара е засилила контрола по сухопътните си граници с дължина 2 327 км и по морските в зона от 8 484 км.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews