Бившият редактор в Първи канал Марина Овсянникова получи 8,5 г. затвор задочно заради 'фалшификати' за войната

OFFNews 04 октомври 2023 в 10:43 2259 1

Овсянникова

Снимка Getty images

Марина Овсянникова

Басманният съд в Москва осъди задочно Марина Овсянникова - бивш редактор на програма "Время" по Първи канал, на осем години и половина в наказателна колония, след като я призна за виновна по члена от руския наказателен кодекс за разпространение на "военни фалшификати". Овсянникова не се признава за виновна и обяви, че не се отказва от нито една своя дума, съобщи Би Би Си.

Случаят с плаката

Прокуратурата поиска Овсянникова, придобила популярност след антивоенна акция на живо по Първи канал, да бъде осъдена на година повече - 9,5 г. затвор.

Тя беше обвинена в разпространяване на "фалшификати" за руската армия на основата на политическа омраза (точка "д", част 2 от член 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Повод за наказателното дело е пикетът, който тя проведе през юли 2022 г. Тогава Овсянникова отиде пред Кремъл с плакат със снимки на убити в Украйна деца и надпис, в който руският президент е наречен "убиец". "352 деца са загинали. Колко още деца трябва да умрат, за да спрете?" - беше написано на плаката.

Според прокуратурата с тези действия Овсянникова "създава реална заплаха за формиране на негативно отношение в обществото" към руските въоръжени сили. Тя е задържана и поставена под домашен арест, но скоро успява да избяга в чужбина заедно с дъщеря си.

"Медиазона" (в регистъра на "чуждестранните агенти") съобщи, че като свидетели на обвинението по делото се явяват служители на Департамента за борба с екстремизма на МВР (Център "Е"), както и членове на семейството на Овсянникова, включително бившият ѝ съпруг Игор, синът ѝ Кирил и майката Алия Ткачук.

Игор Овсянников заяви пред съда, че след действията на бившата си съпруга е завел дело за лишаването ѝ от родителски права, освен това е подал сигнал в полицията за изчезналата си дъщеря.

Майката на Овсянникова каза, че гледа новини в официални източници и не вярва, че руската армия може да убива деца.

Не се отказвам от нито една своя дума

Самата Овсянникова не признава вината си. В навечерието на заседанието тя публикува в канала си в Телеграм обръщение към съда, в което казва, че смята обвиненията срещу нея за абсурдни и политически мотивирани.

"Аз, разбира се, не признавам вината си. И не се отказвам от нито една своя дума. Направих много труден, но единствения правилен морален избор в живота си и вече платих достатъчно висока цена за него. Наказанието за мен беше изгнание - живот в чужда държава, без семейство, приятели, дом, работа и най-важното - без възможност да се върна в родината си и да прегърна близките си", каза Овсянникова.

Тя обърна внимание и на факта, че информацията за броя на убитите в Украйна деца, която прокуратурата нарича "фалшификат", редовно се публикува на сайта на ООН, който не е блокиран в Русия.

"Понякога се питам - можех ли да мълча? Не, не можех. Да мълчиш в момент на агресия означава да станеш съучастник в престъплението", допълва бившият редактор на Първи канал.

Овсянникова става известна през март 2022 г., когато в живо предаване на програма "Время" по Първи канал застава зад водещата Екатерина Андреева с плакат "Не на войната. Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат."

Овсянникова е задържана и глобена с 30 000 рубли по член от НК за призиви за участие в некоординирани демонстрации.

След това тя заминава за Германия, където ѝ е предложена работа, но три месеца по-късно се връща в Русия. След завръщането си е глобена още два пъти по обвинение в "дискредитиране" на армията - за публикация във фейсбук и коментар към журналисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

04.10 2023 в 14:14

Аз пък си купих преди месец книгата на Овсянникова за гадната война в УкраИна и сега след постановяването на цитираната в статията малоумна присъда ще седна наистина да я прочета!
 
X

Да помогнем на украинските деца!