Бивш премиер на Нагорни Карабах бе хванат при опит да избяга в Армения

OFFNews 27 септември 2023 в 14:32 2217 0

Варданян

Снимка DSX.GOV.AZ/

Рубен Варданян бе задържан на границата.

Бившият държавен министър на Нагорни Карабах и бизнесмен Рубен Варданян е бил задържан в Лачинския проход, потвърдиха азербайджанските власти. Според изявление на граничната служба Варданян е бил отведен в Баку.

"Тази сутрин съпругът ми Рубен Варданян - филантроп, бизнесмен и бивш държавен министър на Република Арцах (както арменците наричат Карабах - бел. ред.), беше арестуван и заловен от азербайджанските власти на границата, докато се опитваше да напусне Арцах заедно с хиляди други арменци, бягащи от азербайджанската окупация", заяви съпругата на политика Вероника Зонабенд пред РБК.

Малко след това азербайджанската държавна гранична служба публикува снимка на задържания бизнесмен.

Според съобщението Варданян е бил задържан на граничния пункт Лачин, докато е пътувал от Азербайджан към Армения.

"Той е бил отведен в Баку, придружен от служители на Силите за бързо придвижване на Държавната гранична служба. Задържаният е предаден на съответните държавни органи, които да вземат съответното решение за него", се казва в изявлението на службата, цитирано от портала АПА.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза, че не разполага с информация за задържането на Варданян.

"Във всеки случай той е руски гражданин, има руско гражданство, така че по един или друг начин би трябвало да получим информация, ако е имало задържане", каза Песков с уточнението, че не знае със сигурност дали Варданян все още е гражданин на Русия.

Ден по-рано АФП цитира източник от азербайджанското правителство, според когото граничарите търсят сред напускащите Нагорни Карабах бежанци хора, подозирани във военни престъпления.

"Азербайджан възнамерява да даде амнистия на арменските бойци, които са сложили оръжие в Карабах. Но тези, които са извършили военни престъпления по време на Карабахските войни, трябва да бъдат екстрадирани при нас", каза източникът.

На 19 септември Азербайджан обяви началото на "антитерористични мерки от местен характер" в Нагорни Карабах с цел "възстановяване на конституционния ред". Баку не беше възпрян от присъствието на руски миротворци, напомня Би Би Си.

На властите в Нагорни Карабах бяха поставени условия за пълно разоръжаване и изтегляне на арменското военно оборудване от региона.

Азербайджанските власти твърдят, че няма заплаха за цивилното население на Карабах. Арменците както в Карабах, така и в Армения категорично не вярват в това.

Според Ереван най-малко 47 100 от 120 000 етнически арменци, живеещи в Нагорни Карабах, вече са пристигнали в Армения.

Стотици коли и автобуси, препълнени с хора и вещи, продължават да се движат по планинския път от Азербайджан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!