Беларуският дисидент Роман Протасевич е пуснат под домашен арест

OFFNews 25 юни 2021 в 13:08 1464 0

Снимка БТА/АР

Опозиционният журналист Роман Протасевич е преместен под домашен арест, съобщи руската служба на Би Би Си, цитирана от Ройтерс. Протасевич  и приятелката му София Сапега бяха арестувани през май, след като самолетът на Ryanair, с който пътуваха към Вилнюс, беше принудително приземент в Минск.

Протасевич е настаненен в апартамент под наем в Минск, но баща му заяви пред Би Би Си, че все още властите не предоставят никаква информация на семейството. 

Сапега също е преместена в апартамент под наем, където е сама, разказа вторият й баща. 

Беларуското Министерство на вътрешните работи и разследващата комисия не отговориха на искането за коментар.

Руското посолство в Минск потвърди, че Сапега, която е руски гражданин, е преместена под домашен арест, предаде агенция ТАСС. Адвокатът на семейството й Антон Гашински заяви пред агенцията, че се надява обвиненията да бъдат свалени и тя скоро да се прибере в страната. 

Принудителното отклоняване на самолета на Ryanair, летящ между Атина и Вилнюс на 23 май, предизвика силна международна реакция и тази седмица Европейският съюз наложи широкообхватни икономически санкции срещу Беларус заради инцидента.

Беларуският президент Александър Лукашенко, който се сблъска с месеци на антиправителствени протести миналата година след оспорваното му преизбиране, което според неговите критици е фалшифицирано, заяви, че отклоняването на самолета е оправдано заради бомбена заплаха. Бомба обаче не беше открита, но Протасевич и Сапега бяха арестувани веднага след кацането на самолета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews