Барак Обама смята, че демократите трябва да са по-внимателни с ''будната култура''

OFFNews 24 октомври 2022 в 10:42 3710 0

Барак Обама

Снимка Архив

Барак Обама

Бившият президент на САЩ Барак Обама предупреди, че демократите се отдалечават от хората, налагайки все по-твърдо т.нар. "будна култура". Според него тя е правилна, но трябва да има и по-висок толеранс към онези, които още не са я възприели.

Woke културата (будна култура), за която той говори, е американски политически жаргон за осведоменост в политически или културен смисъл, особено по отношение на проблемите на маргинализираните общности. Думата woke (буден, събуден) описва човек, който се е "събудил" за проблемите на социалната несправедливост, напр. за въпроси на расата, сексуалната ориентация, социални неравенства.

Обама смята, че демократите могат да бъдат твърде "обидчиви" и лесно засягащи се заради случайни грешки и сложните сценарии на съвременния живот, каза той в подкаст интервю.

Президентът разкритикува начина, по който съвременната политика и нейният дневен ред се отдалечава от нещата, които вълнуват наистина хората.

"Как изобщо политиката е свързана с нещата, които ме вълнуват най-много? Семейството ми, децата ми, работата, която ми носи удовлетворение, да се забавлявам, да не бъда глупак, нали?", коментира той, цитиран от Си Ен Ен. "И понякога демократите са такива, нали? Знаете ли, понякога хората просто искат да не се чувстват така, сякаш ходят по тънък лед. И искат да получат някакво признание, че животът е объркан и че всички ние във всеки един момент можем да кажем нещо по грешен начин, да допуснем грешки."

Обама публично изрази опасение, споделяно от стратезите на Демократическата партия в частни разговори от доста време насам - че либералната база на партията е толкова фокусирана върху възможността да обиди определени групи хора, че губи по-широката нишка на говорене за това, което всъщност интересува избирателите, допълва Си Ен Ен.

Джеймс Карвил, дългогодишен стратег на Демократическата партия, е дори по-остър в осъждането на фокуса върху "будността".

"Позволяваме на едно шумно крило на нашата партия да определя останалите", каза Карвил миналото лято. "А моята гледна точка е, че не можем да правим това. Смятам, че всички тези хора са доста приятни. Мисля, че те са много наивни и се интересуват от езика и идентичността. И това е нормално. Те няма да щурмуват Капитолия. Но и не печелят избори."

Когато републиканците спечелиха губернаторския пост във Вирджиния през ноември миналата година и отбелязаха други победи в цялата страна, Карвил хвърли вината на "будните воини" в партията си.

"Не гледайте само Вирджиния и Ню Джърси", каза Карвил. "Погледнете Лонг Айлънд, Бъфало, Минеаполис, дори Сиатъл, Вашингтон. Искам да кажа, че тази лудост "да се намали финансирането на полицията", да се премахне името на Ейбрахам Линкълн от училищата. Искам да кажа, че хората виждат това."

Той добави: "Някои от тези хора трябва да отидат в център за детоксикация или нещо подобно. Те изразяват език, който хората просто не използват, и има отпор и разочарование от това".

Макар че в средите на демократите може да има дебати относно фокуса върху "будността", няма съмнение, че републиканците виждат възможност.

Републиканският губернатор на Флорида Рон ДеСантис например е изградил успешна национална кампания около противопоставянето си на т.нар. woke култура. По-рано тази година ДеСантис подписа законопроект, наречен "Stop Woke Act", който има за цел да ограничи разговорите за пола и расата на работното място и в класната стая.

"Вярваме, че важен компонент на свободата в щата Флорида е свободата да не ти бъдат налагани потиснически идеологии без твое съгласие", казва ДеСантис за закона. 

Републиканците от Камарата на представителите подхванаха това послание. Една част от техния план "Ангажимент към Америка" например е насочена към това "да се гарантира, че само жени могат да се състезават в женските спортове".

Обама със сигурност не казва, че демократите грешат изцяло в подхода си. Вместо това той предлага те да действат с разбиране към онези, които все още развиват мисленето си, а не да приемат най-лошите им мотиви, допълва Си Ен Ен.

Обама цитира собствената си тъща като пример за това. "Тя е на 86 години, знаете, и понякога се опитва да уцели правилната фразеология, когато говорим за проблеми, Мишел (съпругата му, б.р.) казва, че това е катода се опитва да научи испански. Това не означава, че не трябва да се опитва да научи испански, но означава, че понякога няма да й се получат правилните думи. И това е нормално, нали?"

Според Обама именно това разбиране, "малко по-реално и малко по-приземено", би помогнало на демократите. Така то ще се противопостави на систематичната пропаганда, която според него се разпространява постоянно от Fox News и други медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!