Барак Обама осъди терористичната атака във Франция

OFFNews 09 януари 2015 в 11:23 1966 0

Барак Обама осъди терористичната атака срещу френския сатиричен вестник „Шарли ебдо”, която в сряда отне живота на 12 журналисти, съобщи CNN. 

Американският президент поздрави Франция за това, че стои "рамо до рамо" със САЩ в борбата с тероризма. Обама добави, че в сряда се е свързал с френския президент Франсоа Оланд и го е уверил, че Америка ще помогне с "всяко нужно късче помощ" на Франция. 

„Те бяха с нас във всеки един момент – от 9.11.2001-а година, до ежедневната борба с терористичните организации по света, които ни застрашават. За нас реализирането на подобен тип страхливи, зли атаки, като тази в Париж, отново ни показва защо е важно да застанем до тях, подкрепяйки ги точно така, както те подкрепяха нас”, подчерта Обама.

Държавният глава определи терористичната атака като "страхлива и зла".  

В компанията на вицепрезидентът Джо Байдън и държавния секретар Джон Кери, Обама подчерта, че САЩ ще работи повече, за да гарантира безопасността на американците, живеещи по цял свят, защото "този вид атаки могат да се случат навсякъде по света". 

С реч на френски и английски Джон Кери се обърна към френския народ, изразявайки солидарността на Америка към случилото се. 

Американското посолство във Франция "няма планове да ограничава" достъпа до посолството.

От CNN припомнят, че атаката в сряда не е първият случай, когато френският вестник "Шарли ебдо" предизвиква гнева на ислямисти. През 2011 г. и през 2012 г. от медията също са публикували карикатури на пророка Мохамед. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови