Българин е нападнат в Судан (допълнена)

OFFNews 29 април 2023 в 11:54 7104 1

Судан

Снимка БТА/АП

Преди дни бяха евакуирана 34 българи.

Българинът Ясер Махмуд е бил нападнат в столицата на Судан Хартум, съобщи бТВ.

Сънародникът ни е от малкото, които все още не са евакуирани от размирната африканска държава. Той отказал да се прибере, като изтъкнал лични причини за това.

Махмуд все пак е бил евакуиран и в момента се намира в Кипър. Човекът е в добро състояние и се очаква до часове да кацни в България.

По-късно се оказа, че двама са българите, които ще бъдат евакуирани. Името на другия сънародник не се споменава. Той обясни спешната евакуация пред БНТ така:

"Много, много трудно, много трудно, нашето външно министерство и нашето посолство в Кайро - хората свърши голяма работа. Пристигнахме вече в Кипър, довечера, живот и здраве, се прибираме в България. Всичко е наред засега. От нашето посолство бяхме посрещнати в Кипър, направиха хората каквото е необходимо, хората направиха просто чудеса."

Преди две седмици напрежението между армията и паравоенните организации ескалира и това доведе до евакуацията на хиляди чужди граждани, включително и на 34 българи. Някои от останалите са от смесени бракове и предпочитат да останат при роднините си. 

От началото на сблъсъците в Судан досега загинаха 500 души, а над 4000 са ранените.  Кризата принуждава все повече хора на напуснат Судан. Около 14 000 судански граждани вече са влезли в Египет, съобщиха официални лица в Кайро, а ООН съобщи, че около 20 000 вече са достигнали Чад. Храната, водата и горивото сега са скъпи и не достигат в Хартум, а само 16 процента от здравните заведения все още функционират, съобщи Световната здравна организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки