Байдън свиква среща на Г-7, ще координира единен отговор на Техеран

OFFNews 14 април 2024 в 07:46 2032 10

Джо Байдън

Снимка БТА/АП

Президентът на САЩ Джо Байдън похвали американските сили, че са помогнали на Израел да свали "почти всички" безпилотни самолети и ракети, изстреляни от Иран, и обеща да координира глобалния отговор на безпрецедентната атака на Техеран, предаде АП.

Байдън обеща, че американската подкрепа за защитата на Израел срещу атаките на Иран и неговите проксита е "желязна". Това бе първият път, в който Иран нанесе директна военна атака срещу Израел, рискувайки да предизвика по-широк регионален конфликт.

САЩ и Израел се подготвяха за нападение в продължение на дни, след като Иран заяви, че ще отвърне на предполагаемия израелски удар този месец по сградата на иранското консулство в Сирия, при който загинаха 12 души, включително двама висши ирански генерали от елитните сили "Кудс" на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, информира БТА. 

"По мое указание... американските военни предислоцираха самолети и ескадрени миноносци за подсилване на противоракетна отбрана в региона през изминалата седмица", се казва в изявление на Байдън. "Благодарение на това и на изключителните умения на нашите военнослужещи помогнахме на Израел да свали почти всички пристигащи безпилотни самолети и ракети", добави президентът.

Байдън прекъсна своя уикенд в къщата си на плажа в Делауеър, за да се срещне с екипа си по националната сигурност в Белия дом, като се върна във Вашингтон минути преди израелски официални лица да потвърдят, че са засекли безпилотни летателни апарати, изстреляни от Иран.

Преди да разговаря с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, той свика заседание на Съвета за национална сигурност в Ситуационната зала на Белия дом, за да обсъди развоя на ситуацията, съобщи Белият дом.

"Казах му, че Израел демонстрира забележителна способност да се защити и да победи дори безпрецедентни атаки - изпращайки ясно послание на враговете си, че те не могат ефективно да заплашват сигурността на Израел", каза Байдън.

Байдън добави, че ще свика среща на Г-7 днес, "за да координира единен дипломатически отговор на наглото нападение на Иран".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

10

yoghurt

14.04 2024 в 16:26

Не съм убеден, че имат това за приоритет. Най-сериозно.

500

9

781000

14.04 2024 в 15:11

@yoghurt не точно. Това, което беше предизвестено, е че когато страна с ядрено оръжие напада друга без, изходът на такъв конфликт е ясен. Ако да бъдат изтласкани, орките ще използват ядрено оръжие, гаранция.
Освен ако други страни, също с ядрено оръжие, не се намесят решително и с риска от ядрена ескалация.
Тези страни обаче имат един единствен приоритет - избягването на всякаква ядрена конфронтация. Останалото е жестоко лицемерие, цената на което плаща единствено и само Украйна, която явно все още им вярва.
Не беше в началото, защото никой не очакваше, че Украйна ще се защити толкова геройски - даже ЕС-плъховете които чакаха всичко да приключи за 3 дни и също се намериха в ситуация, за която не бяха готови.

11300

8

yoghurt

14.04 2024 в 14:26

781000 , Провалът е предизвистен, не знам как само се хванахме, че не е в началото.

11300

7

yoghurt

14.04 2024 в 14:25

Който има малко представа от политиката под повърхността, веднага ще разчете нагнетяване на напрежението между потенциалните врагове за една световна война. Още от успешният в Украйна сериал със Зеленски, масово успешен и излъчван във всяко домакинство, после същият актьор станал президент и в последствие - герой на свободния свят, през нагнетяването на напрежение чрез Хамас в близкия Изток, ефективно предотвратявайки възможността за разрешаване на конфликта, до атаката на Израел над консулство и последвалият отговор.

Напомням, че например руското посолство у нас е суверенна територия на Русия например.

500

6

781000

14.04 2024 в 11:55

Джендо, ти бил ли си скоро в САЩ ? Пусни си там някое видео и виж какво представлява центърът на Сан Франциско. Те собствените си градове не могат да опазят, ти чакаш да спасят света. Популисти като Тръмп са следствие на огромните проблеми там - ако всичко беше по мед и масло, никой нямаше да вярва на такива самозванци. Но последният мандат на Байдън е един от най-катастрофалните в историята - на прага сме на 3та СВ, без ясна идея как въобще бихме спечелили в нея. Кретенията на Буш младши бледнее пред огромния провал, очертаващ се в Украйна

345

5

Джендо Джедев

14.04 2024 в 10:58

Абе, колеги, вие вече направо отписахте САЩ, бе! Ха по-полека! Тая работа не е "Юруш, на нож!". Видяхме кретенията на Буш младши до какво доведе.

500

4

781000

14.04 2024 в 10:35

Президентите, избрани демократично, са просто отражение на обществото - ако те са слаби, значи самото общество е калпаво. А нашето общество вече не е нищо повече от видиотени консуматори, които не виждат по-далеч от чинията си. Такива отслабени общества обикнивено изчезват, превзети от други.

1600

3

HolyDiver

14.04 2024 в 09:32

nms - за съжаление е точно обратното. Света се срива заради слабите президенти в САЩ.
"Hard time create strong men, strong men create good times, good times create weak men, weak men create hard times"

Ние сме на финалната права - сами си създадохме тежки времена...

-690

2

nms

14.04 2024 в 09:20

Ама и сащанците намериха време, кога да имат най-слабите президенти в историята си.
САЩ нищо няма да направят докато не минат изборите.
изключително подходящо време избраха чалмите, чакаме и азиатските лешове да направят някой тъпизъм

400

1

демотиватор

14.04 2024 в 08:38

Едно (масирано) залпче по казармите на КСИР на територията на Иран, както и по военните им бази и заводите за дронове, ракети и (уж) "мирни" ядрени съоръжения, може би?!
Президент Байдън, хайде, дай зелена светлина! (ジ) ✊
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки