Байдън нареди ново разследване за произхода на COVID-19

OFFNews 27 май 2021 в 10:02 1600 0

Снимка БТА/АР

Президентът на Съединените щати Джо Байдън разпореди разследването за произхода на коронавируса да продължи, предаде БТА.

Новият доклад дали вирусът има естествен произход или е „лабораторна злополука“ трябва да бъде изготвен до 90 дни. В сряда разузнавателните служби на САЩ представиха отчет, според който са възможни и двата сценария

В последните месеци добива все по-голяма популярност отхвърлената като теория на конспирацията хипотеза, че коронавирусът е изтекъл от китайска лаборатория.

COVID-19 бе открит близо до китайския град Ухан. Институтът, който изучава коронавирусите в миналото, е в центъра на съмненията за произхода на смъртоносната пандемия, която уби почти 3,5 милиона души.

Проверката на тази лаборатория се засили, след като „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че трима от изследователите са били болни със симптоми подобни на коронавирус, малко преди да бъдат констатирани първите случаи на коронавирус през ноември 2019 г.

От Белия дом твърдят, че Китай не е „напълно прозрачен“ и че е необходимо пълно проучване.

Възможността вирусът да е изтекъл от лаборатория беше отхвърлен от Световната здравна организация. Но този доклад на СЗО бе силно критикуван от учените, които казват, че има по-голяма вероятност за лабораторна грешка в сравнение с естествен произход на вируса.

В тази връзка президентът Джо Байдън иска разузнавателните служби да удвоят усилията си за събиране на информация и анализ и да направят окончателно заключение, което да му бъде представено до 90 дни.

В реакция на решението на американския президент китайското посолство във Вашингтон осъди опитите за обвинение на Пекин в „лабораторно изтичане“ на коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки