Австрийски съд отмени забрана за носене на забрадка в училище

OFFNews 12 декември 2020 в 10:50 1462 0

Снимка getty image

Австрийският конституционен съд отмени забрана за носенето на забрадки от ученици в началното училище, тъй като сметна това за дискриминация, съобщи Deutsche Welle. 

Законът забранява на децата да носят „религиозно облекло, свързано с покриването на главата". Съдът обаче прецени, че забраната е насочена към мюсюлманските забрадки.

Спорният закон е в сила от есента на 2019 г. Според съда той нарушава принципите на равноправие и тези на държавата да бъде религиозно неутрална, тъй като засяга учениците само от една религия- исляма.

"Това носи риск от възпрепятстване на достъпа на момичета мюсюлманки до образование ", заяви съдията Кристоф Грабенвартер.

Решението на съда идва, след като 2 деца, заедно с родителите си обжалват закона. Те твърдят, че забраната се отнася само за "шаловете", които покриват цялата глава, но не и за по-малките отличителни религиозни покривала като шапките, носени от евреите и сикхите.  

Семействата са заявили, че забраната е неоснователно ограничаване на религиозната свобода и отглеждане на децата и нарушава принципите за равенство в обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!