Австралия е пред смяна на властта

OFFNews 10 април 2022 в 16:11 1896 2

Снимка БТА/АП

Скот Морисън

Австралия е пред нови избори. Министър-председателят Скот Морисън свика федерален вот на 21 май, съобщава Би Би Си.

Управляващата коалиция на Морисън има 76 места в Камарата на представителите - минимумът, необходим за запазване на властта.

Според социологически проучвания ще има смяна на правителството и ще спечели опозиционната Лейбъристка партия, ръководена от Антъни Албанезе. Но на последните избори дясноцентристът Морисън спечели, въпреки че повечето проучвания предричаха обратното.

Премиерът Морисън обяви датата след разговори с генерал-губернатора в столицата Канбера и коментира, че "това е избор между едно силно и едно несигурно бъдеще. Това е избор между правителство, което познавате, и лейбъристка опозиция, която не познавате".

Албанезе, който отбеляза, че вицепремиер на Морисън го е нарекъл "лицемер и лъжец", посочи, че "можем и трябва да се справим по-добре". "Пандемията ни даде възможност да си представим едно по-добро бъдеще и лейбъристите имат политиките и плановете да оформят това бъдеще", каза той в неделя.

В добро здраве ли е австралийската демокрация?

Морисън е първият австралийски лидер с пълен мандат след Джон Хауърд, който спечели четири избора, преди да загуби от лейбъриста Кевин Ръд през 2007 г. Морисън ръководи коалиция на либералите. Въпреки че е спечелила седем от последните девет федерални избори, тя може да се окаже трудно да го направи отново, казват политически анализатори, цитирани от Би Би Си.

През последните седмици министър-председателят се сблъска с обвинения в хулиганство и саботаж на кариерата на негов съперник. Морисън отхвърли обвиненията.

Въпреки социологическата прогноза за лейбъристка преднина Албанеза нарече опонентите си "фаворити", отбелязвайки, че неговата партия е печелила правителство от опозиция само три пъти след Втората световна война

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

2

офф бее

10.04 2022 в 21:38

Да де, ама там който и да вземе властта ще защитава националните им интереси и няма да клекне на рашистите. А тук точите потни лепкави ръчички (и лига), ама отсега да ти кажа - няма да ви се получи!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews