Арестович: Русия се опитва да завземе Донбас, тежките боеве ще продължат две седмици

OFFNews 09 април 2022 в 14:54 4162 1

Снимка УНИАН

Олексий Арестович

През следващите две седмици в Донбас ще се водят тежки боеве, които ще определят съдбата на следващия етап от войната. Освен това окупаторите са увеличили усилията си в посока на Запорожие и Херсон. Това заяви Олексий Арестович, съветник на ръководителя на президентската канцелария на Украйна в интервю за Telegraph.

"Ако се съди по това колко хора хвърлят там (в Донбас бел. ред.) политическото ръководство им поставя доста трудна задача. Путин започна кампанията от девет оперативни направления - Киев, Чернигов, Суми, Харков, Луганска и Донецка област, Мариупол, Херсон, Мелитопол, Запорожие. Сега тя е само за две - зона OOS, Мариупол и леко към Запорожие и Херсон. В шест посоки те са победени. Те нямат сили да се придвижат напред", каза Арестович.

Опитите за скрита мобилизация, която да компенсира загубите, се провалят, така че окупаторите все още не разполагат с оборудване и персонал. 

"Сега Русия е празна, почти няма армия. От 120-те батальона, които са въвели, около 20 са напълно унищожени, а около 40 са частично небоеспособни: така че те са претърпели загуби от над 60%. Единственото място, където се опитват да напреднат, е Донбас. От осем години там са установени пътища за снабдяване, украинската съпротива е потушена, няма кой да бъде партизанин", подчертава Арестович.

Преди това руското министерство на отбраната съобщи, че "първият етап" на специалната операция е завършен и че се преминава към атаки в Донбас.

САЩ отбелязаха, че руските сили са започнали да се изтеглят от предградията край Киев и са се съсредоточили върху позиции в южната и източната част на Украйна.

Въпреки това руското министерство на отбраната и представителите на руската делегация в Истанбул твърдят, че изтеглянето на руските войски в Киевска и Черниговска област е свързано с напредъка в преговорите между Украйна и Русия.

На 7 април украинският президент Володимир Зеленски предупреди:

"Руските окупатори продължават да трупат бойна мощ, за да реализират болните си амбиции в Донбас. Те се готвят да възобновят активните настъпателни действия".

Заместник-началникът на щаба на Командването на сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Олександър Хрузевич заяви, че след преместването на руските войски в Източна Украйна и опита за поемане на контрола над Донецка и Луганска област трябва да се очаква повторна офанзива срещу Киев.

Украинският вицепремиер и министър на реинтеграцията на окупираните територии Ирина Верешчук се обърна към жителите на Луганска, Донецка и Харковска област и ги призова да се евакуират, докато има възможност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

2

Merc

09.04 2022 в 19:52

Я да чуем експертите русороби от дивана с ракийка и салатка как коментират неща , от които си нямат понятие.А може би просто заработват прословутите си 10 стотинки на коментар. Нека преброяването на тия недоразумения започне сега !
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша