Арестович обвини германския канцлер за загиналите украинци

OFFNews 15 юни 2022 в 11:31 2238 0

Арестович

Снимка УНИАН

Олексий Арестович

Германският канцлер Олаф Шолц е отговорен за загиналите украинци, защото не дава на Украйна тежките оръжия, които е обещал, обяви съветникът на президента Олексий Арестович в интервю за "Билд".

Съветникът заяви, че Украйна се нуждае от артилерия с голям обсег на действие, ракетни установки, танкове, БТР-и и безпилотни летателни апарати от Германия.

"Ако имаме достатъчно, ще спечелим войната. Когато Западът ни предостави 120 единици далекобойна артилерия, ситуацията на фронта се промени незабавно. За три дни руснаците изгубиха скоростта си на настъпление", посочи Арестович.

И припомни, че Германия е обещала да предостави на Украйна 88 танка "Леопард" и 50 самоходни зенитни оръдия "Гепард".

"Това би било достатъчно за две бригади в украинската армия. Сега, ако имахме две бригади някъде на фронтовата линия, можехме да си върнем Херсон или да ги изтласкаме от Попасна и Северодонецк. Днес две бригади са голяма сила", бе категоричен той.

Запитан какво би казал на Шолц, ако го срещне, Арестович отговаря: "Г-н Шолц, вие сте отговорен за загиналите ни войници и цивилни. Всеки ден умират деца, всеки ден губим по 100 войници, защото не ни давате тежки оръжия. Украинската армия е силна, можем да победим руснаците и да ги изгоним от страната си, но ни трябват оръжия".

Войната в Украйна и германската помощ

На 11 юни 2022 г. медиите съобщават, че германският канцлер Олаф Шолц планира първото си пътуване до Киев след началото на пълномащабната руска инвазия, напомня УНИАН.

Шолц многократно е обвиняван, че е забавил доставките на оръжие за Украйна. Самият той смята, че Германия помага на Украйна повече от "всеки друг".

В същото време неясната позиция на Шолц по отношение на войната в Украйна не устройва украинския президент Володимир Зеленски. Той смята, че е време германският канцлер най-накрая да вземе решение.

На 14 юни 2022 г. Шолц заяви, че Германия ще разшири военната си помощ за Украйна и ще предостави на украинските въоръжени сили допълнителни оръжия. Очаква се да бъдат доставени модерни системи за противовъздушна отбрана и зенитни радари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки