Американският еврейски комитет: Кремъл лъже за българските евреи

OFFNews 07 ноември 2017 в 12:41 10052 2

Влиятелният Американски еврейски комитет излезе с официална позиция по повод твърденията на говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, която в петък заяви, че Червената армия е спасила българските евреи по време на Втората световна война.

"Твърдението е фактически невярно и ужасяващ пример за исторически ревизионизъм в най-лошата му форма", се казва в становището подписано от главния изпълнителен директор на организацията Дейвид Харис.

Той изрично подчертава изключителният принос на Москва за победата над Нацистка Германия и високата цена, платена от руският народ по време на войната.

"Аз напълно разбирам, че България беше част от Тристранния пакт, от грешната страна по време на войната, но през 1943 г. страната направи нещо забележително - пренебрегна нацистките заповеди и защити близо петдесетте хиляди български евреи от депортация и почти сигурна гибел", посочва Харис.

Той посочва и факта, че страната ни не е направила достатъчно за спасяването на евреите от Тракия и Македония, които по това време са под българска окупация, но посочва, че "никоя друга държава под нацистки контрол не е успяла да спаси такава голяма част от еврейското си население".

"Сега Москва иска да си припише заслугата за действията на българите през Втората световна война. Това е още един пример за руските опити за изопачаване на историята и намеса в съседните страни и бившите сателитни държави", посочва още шефът на Световният еврейски комитет.

Харис подчертава и че догодина на 75-годишнина от спасяването на българските евреи в Ерусалим е поканен българския премиер Бойко Борисов.

По адрес на Мария Захарова днес любопитен коментар направи и историкът проф. Божидар Димитров. Той нарече говорителката на руското външно "пикла без цици".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови