Американец съди лотарията. Казали му, че печалбата му от $340 млн. е грешка

OFFNews 20 февруари 2024 в 12:44 9738 0

Лотариен билет

Снимка Getty images

Жителят на Вашингтон Джон Чийкс съди "Пауърбол" и лотарията на окръг Колумбия, защото смята, че е спечелил джакпот от 340 млн. долара, а те твърдят, че е станала грешка. Публикуваните числа съвпадали с тези от билета на Чийкс и човекът изпаднал в шок, когато през януари м.г. видял печелившите числа от лотарията Powerball. Но когато представил билета си в Службата за лотарии и хазарт (OLG), му отказали да изплатят печалбата.

"Служителят ми каза, че билетът ми е невалиден и да го изхвърля на боклука", разказва потърпевшият кандидат-милионер пред Би Би Си.

Чийкс обаче не се вслушал в съвета. Вместо това запазил билета и си намерил адвокат. Сега той търси обезщетение от лотарията в размер на джакпота на "Пауърбол" и лихвите, които е можел да печели от него всеки ден.

Според съдебните документи "Пауърбол" и изпълнителят на лотарията, базираната във Вашингтон Taoti Enterprises, смятат, че объркването е причинено от техническа грешка. Служител на Taoti обяснил, че на 6 януари 2023 г. - деня, в който Чийкс е купил билета си - екип за контрол на качеството е провеждал тестове на обекта. В този ден на сайта "случайно" е бил публикуван набор от тестови числа на "Пауърбол", които съвпадат с числата на Чийкс. Тези числа остават онлайн в продължение на три дни, до 9 януари.

Според служителя на Taoti числата, публикувани на сайта, не съвпадали с изтеглените по време на последното теглене на лотарията.

"Пауърбол" и Taoti са отказали коментар.

Чийкс подава иск по осем точки, включително за нарушение на договор, небрежност, причиняване на емоционален стрес и измама.

Адвокатът му Ричард Евънс заявява, че тъй като печелившите числа съвпадат с тези на Чийкс, той има право на "целия джакпот". В противен случай клиентът му има право на обезщетение за "грубата небрежност" на лотарията при публикуването на грешните числа.

"Този иск повдига критични въпроси за почтеността и отчетността на лотарийните операции и предпазните мерки - или липсата на такива - срещу грешките, които "Пауърбол" и лотарията твърдят, че са се случили. Не става въпрос само за числата на уебсайта, а за надеждността на институциите, които обещават възможности за промяна на живота, като същевременно реализират значителни печалби", каза Евънс пред Би Би Си.

Чийкс пък посочва, че не е загубил надежда.

"Знам, че справедливостта ще възтържествува", заявява той и добавя, че спечелването на лотарията би променило неговия и на семейството му живот.

Ако спечели делото, планира да открие доверителна банка, която да помага на амбициозните собственици на жилища.

Следващото изслушване по делото е насрочено за 23 февруари.

Вероятността Чийкс или някой друг да спечели джакпота е изключително малка - около едно на 292,2 милиона. За сравнение, според Националната метеорологична служба на САЩ вероятността да бъдете ударени от мълния през следващата година е 1 към 1,22 милиона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки