Америка обвини Владимир Путин в корупция

OFFNews 26 януари 2016 в 11:18 6902 26

Американското правителство обвини руския президент Владимир Путин в корупция, съобщава Ройтерс.

Днес представителят на американското министерство на финансите Адам Шубин заяви, че имат доказателства за това и че знаят от много отдавна. Според него Путин с години е трупал тайно богатство.

"Виждали сме го да облагодетелства приятелите си, близките си съюзници и да маргинализира тези, които не счита за приятели, използвайки държавни активи. Независимо дали става въпрос за руското енергийно богатство или други държавни договори, той помага на хората, които вярва, че ще му служат и не допуска такива, които могат да му се противопоставят. За мен това е корупция", каза Шубин.

Той отказа коментар относно секретен доклад на ЦРУ, гласящ, че състоянието на Владимир Путин се изчислява на 40 млрд. долара, но настоя, че декларираните доходи на руския президент са недооценени.

"Предполага се, че получава заплата от около 110 хил. долара годишно, но това не е точно деклариране, а Путин има дългогодишен опит и методи свързани с укриването на реалното си състояние", настоява Шубин.

От Кремъл отрекоха обвиненията, а от своя страна Владимир Путин неколкократно е казвал, че е чел статии в медиите относно огромното му богатство, включително такива, в които е определян като най-богатия човек на планетата, но счита тази информация за глупост.

Според декларираните доходи и материално имущество излиза, че президентът на Русия е скромен човек. Миналият април той обяви доходи за цялата 2014 г. от 7.65 млрд. рубли, които се равняват на 119 хил. долара, собственост на два апартамента и дял в паркинг комплекс.

САЩ наложи санкции на ред бизнесмени, лоялни на Владимир Путин като част от санкциите срещу Русия заради намесата в Украйна.

През март 2014 г. американското министерство на финансите свърза Путин с приходи от фирмата Гунвор, която е собственост на приятеля му Генадий Тимченко и търгува с 3% от световния петрол. Заради тези обвинения фирмата базирана в Женева излезе с декларация, в която отрича каквито и да е връзки с руския президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!