Албания признава македонско малцинство, но не и българско

Георги Савчев 04 октомври 2017 в 21:17 7554 5

Снимка parlament.al

Въпросът за българското малцинство е затворен, такова малцинство в Албания няма, стана ясно от думите на външния министър на страната Дитмир Бушати.

По време на дебатите в албанския парламент по законопроекта за защита на малцинствата Бушати се позова на преброяванията на населението от 1945 до 2011 г. В тях, според външния министър, нямало данни за българско малцинство.

Според законите на страната, фактите и историята, искаме да бъде признато и българското малцинство в Албания. Ние сме негови представители, заяви на дебата в парламентарната комисия Ервин Талури от Асоциацията за българо-албанско приятелство.

Обвиненията на македонците

Искането за признаване на българско малцинство среща най-голяма съпротива от страна на "Македонската асоциация - Сонце", която е регистрирана в Албания.

Това е изопачаване на историята. В Преспа, Гора и Голо бърдо, където се претендира, че има българско малцинство, живее само македонско малцинство. Това искане е част от проекта за "Велика България", твърди пред албанската телевизия Top Channel Васил Стерьовски от "Сонце".

На дебата в парламентарната комисия Стерьовски обвини официална София, че създава "фалшиви български организации в Албания" и раздава български паспорти на активистите им.

Заради възможността да пътуват из Европа не само македонци, но и албанци се пишат за българи, твърди представителят на "Македонската асоциация - Сонце".

Преди седмица албанският премиер обеща съвсем друго

Към момента в законопроекта, подготвен от албанското правителство, македонците, гърците, власите, черногорците, сърбите, бошняците и египтяните са признати за малцинства.

Само преди седмица премиерът Борисов се обади на албанския си колега Еди Рама, за да му съобщи, че "България настоява да бъдат гарантирани правата на българското малцинство в Албания в съответствие с международните правни норми".

Борисов каза на Рама, че очаква проектозаконът "да съдържа текстове, които да защитават правата на българското малцинство в страната."

Тогава Рама обеща, че "Албания няма да наруши интересите на българското малцинство."

Проблемът стигна до Брюксел

Имаме общите усилия на българските власти и призоваваме заедно албанските власти албанският парламент да включи в проектозакона българското малцинство. Нашата общност в Албания, в историческите места Мала Преспа, Голо бърдо и Гора е изпратила петиция до албанския парламент, така че очаквам от Албания да признае българското етническо малцинство в тази страна, заяви през септември евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Ковачев и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки вече наложиха в годишната резолюция на ЕП за напредъка на Република Албания да попадне текст, който призова правителството на страната да признае българско национално малцинство и да защити безусловно неговите права и законни интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

5

Новак

05.10 2017 в 06:14

Тази случка показва, че в кратуната на Тиквата начинът да се управлява е модел,на управление на феодална държавата от средните векове. Той (самодържеца, краля и т.н) се обажда на другия феодал и проблемите са решени. Това, че позволихме герберастията да изгради някава васална пирамида чрез роднини и ортаци, наречена по модерному "дрийм тийм" си е абсолютно наш проблем.
Защитата на националните интереси не става с телефонни разговори и SMS-и. Трябва и акъл ама де го?

10902

4

Мариян

04.10 2017 в 22:32

ВЕТО и никакви преговори с ЕС до второ нареждане.

8000

3

Djek

04.10 2017 в 22:13

Нищо, Джамбазки ке ги опуца.

13350

2

torbalancho

04.10 2017 в 21:46

А ние признали ли сме ги