Airbnb осигурява безплатен подслон за бежанци от Афганистан

OFFNews 24 август 2021 в 15:39 2833 0

Снимка Getty Images

Airbnb ще настани безплатно 20 хил. бежанци от Афганистан, за да им помогне да се преселят по света, предаде Би Би Си. 

Престоят им ще бъде финансиран от компанията, както и от дарителски вноски по фонда за бежанци на Airbnb.org. Освен това платформата за онлайн настаняване ще работи и с неправителствени организации "на място", за да подпомогне най-належащите нужди на афганистанците.

Изпълнителният директор на Airbnb Браян Чески заяви, че действията на компанията са отговор на "една от най-големите хуманитарни кризи на нашето време".

"След като десетки хиляди бежанци от Афганистан се преселват по света, където и ще останат, за тях това е нова глава в живота им. Надеждата ми за тези 20 хил. бежанци е, че общността на Airbnb, не само ще им осигури безопасно място за настаняване и нов старт, но и топло посрещане "у дома", каза още той.

Чески изтъкна, че макар от компанията да покриват финансирането на престоя, това няма да бъде възможно без гостоприемството на домакините. 

Хората в нужда 

Отдавна собствениците на имоти, отдаващи ги под наем през Airbnb, са насърчавани да помагат на хора в нужда. Тази политика започва през 2012 г., когато ураганът "Санди" връхлетя Ню Йорк и повече над 1000 души останаха без подслон. През 2017 г. компанията предприема и инициативата "Отворени домове", с която предлагат безплатно настаняване на засегнати от бедствия или бягащи от конфликти. Това води до създаването на организацията с нестопанска цел за споделяне на жилища и ресурси с хора в нужда - Airbnb.org. Миналата седмица организацията предостави финансиране на Международния спасителен комитет, HIAS и Църковната световна служба за осигуряване на временен престой за до 1000 пристигащи афганистански бежанци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков