Африканска жега в Западна Европа, у нас - дъжд и студ

OFFNews 01 юли 2015 в 11:57 3662 0

Снимка AP

Температурите в Югозападна Франция достигнаха 42 градуса

Африканска жега обхвана няколко европейски държави. Необичайно високи са температурите в Испания, Португалия, Великобритания и Франция през последните няколко дни, в резултат на гореща въздушна маса, дошла от Африка, пише AP.

Очаква се средната максимална температура в Париж да достигне 39 градуса в четвъртък, след като в Югозападна Франция тя се покачи до 42 градуса, а в Южна Испания - до близо 44 градуса. 

Властите в Париж поставиха специални климатизирани помещения по улиците на града, в които да може да бъде проверявано състоянието на минувачите, особено на възрастните хора. Франция е особено чувствителна към този въпрос, след като хиляди хора загинаха при горещата вълна през 2003 г.

Горещините във Франция предизвикаха повреда в електроснабдителната система и оставиха приблизително 1 милион домакинства в страната без ток, пише ТАСС. Те са  концентрирани в областа Бретан.

Жегите доведоха и до нарушаване на разписанието на високоскоростните влакове, които трябва да се движат с по-ниска скорост от стандартната заради огъване на контактните  проводници.

За разлика от Западна Европа, у нас времето остава хладно и дъждовно. Според прогнозата на НИМХ-БАН ще вали дъжд всеки ден поне до 7 юли, а максималните температури до края на седмицата ще са около 26-27 градуса. В началото на следващата седмица те ще се повишат до 29-30 градуса, но ще продължи да вали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки