7 американски моряци изчезнаха след сблъсък на разрушител с товарен кораб

OFFNews 17 юни 2017 в 18:51 12358 17

7 американски моряци изчезнаха след сблъсък на разрушител с товарен кораб

Снимка Iori Sagisawa/Kyodo News via AP

Седем души от екипажа на американски разрушител са в неизвестност, след като корабът им се сблъска край бреговете на Япония с три пъти по-голям контейнеровоз. Сред ранените е командирът на разрушителя, съобщава БНТ.

Имаше риск и военният кораб да потъне, но наводнението в повредената му част вече е под контрол. Причината за катастрофата засега не са ясни.

Сблъсъкът между двата съда стана в ранните часове на събота сутринта местно време на около 100 километра от пристанището Йокосука, в натоварен район на изхода на Токийския залив. Пораженията по разрушителя са значителни, което е предизвикало наводняване на няколко отсека, докато контейнеровозът плаващ под филипински флаг не е засегнат сериозно. Трима американски моряци са евакуирани, докато никой от филипинския екипаж не е пострадал.

Адмирал Скот Суйфт, командир на американския тихоокеански флот, определи безопасността на пострадалия кораб и издирването на изчезналите моряци като водещи приоритети. Издирването се води от хеликоптери, кораби и самолети на японската брегова охрана и сили за самоотбрана. Вашингтон дислоцира ескадрен миноносец и няколко военноморски самолета в тяхна помощ.

Според предварителни данни, 30 000-т контейнеровоз е направил неочакван обратен завой. Остава неясно как и защо разрушителят, който е екипиран с модерни радарни системи, не е успял да реагира навреме. Въпреки сериозните поражения, разрушителят „Фицджералд" достигна базата си в Йокосука на собствен ход 16 часа след сблъсъка. Американският президент Доналд Тръмп бе критикуван заради липсата на навременна реакция.

Хиляди товарни кораби акостират в пристанищата на Токио и Йокохама всеки ден, което прави района на сблъсъка изключително натоварен. Само преди няколко седмици друг американски военноморски кораб се сблъска с южко-корейски риболовен съд, но без да има пострадали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10910

18

1Sion1

19.06 2017 в 00:22

Офф, не пишете дивотии..Имате ли идея колко време ще отнеме на товарен кораб с такива размери да направи обратен завой?!„Неочакван” е възможно най-неподходящото определение.Като капак , разрушителният е последно поколение и е оборудван с поне 4 различни радарни системи, та или всички на този кораб са били заспали или всички са били тежко надрусани, или пустото високомерие е взело връх и щом сме американски разрушител, всички трябва да ни правят път за да можем да минем необезпокоявани.

10910

17

1Sion1

19.06 2017 в 00:16

За съжаление и седемте моряци да загинали.От всички снимки се вижда, че ударът е в десният борд, което означава автоматично, че вината е на бойният кораб.

42249

10

Denis Rizanov

18.06 2017 в 09:18


"Днес съм в отпуск и затова реших да пиша"

разправяше измесленият шорошостанец "vasil georgiev" преди време.
:))))
В "отпуск" ли те пуснаха в НЕДЕЛЯ В 05:41 бе?!
ха-ха-хахахххх!
Че и от морски съдове разбира работача.

11926

9

vasil georgiev

18.06 2017 в 05:41

Кораби се сблъскат често,но май руския разузнавач потъна, а този на собствен ход отива за ремонт.