37 мигранти, спасени от заседналата лодка на Кабо Верде, се завръщат у дома

OFFNews 22 август 2023 в 16:26 855 0

Мигранти

Снимка Pinterest

Мигранти

Сенегалските власти прибраха 37 мигранти, които бяха спасени край бреговете на Кабо Верде миналата седмица, след като лодката им беше блокирана без гориво в Атлантическия океан в продължение на седмици, предаде Си Ен Ен. 

Оцелелите са главно от рибарското селище Фас Бойе. Някои от тях са били изнесени от самолета на носилки, защото са били твърде изтощени.

Лодката е отплавала от сенегалското рибарско селище Фасе Бойе на 10 юли със 101 души на борда, съобщава външното министерство на Сенегал, което се позовава на разказ от оцелелите, загиналите са 60 души.

Властите организират репатрирането им от остров Сал в Кабо Верде. Там сенегалски лекар, който помага за превода между оцелелите и властите, обяснява, че горивото на лодката е свършило. Тя се е носила в морето, докато не е била намерена от рибари на 16 август.

Министърът на външните работи на Сенегал Анет Сек казва, че 38 души са били спасени от 101, един от които все още не е в състояние да пътува. Досега са открити само седем тела.

Това е поредната група, която е направила опит да премине бреговете на Западна Африка до Канарските острови. Обикновено този път се използва от африкански мигранти, за да стигнат до Испания. Международната организация по миграция предупреждава, че това е едно от най-опасните пътувания, които всеки мигрант може да предприеме.

Според МОМ най-малко 559 души са загинали при опит да стигнат до Канарските острови през 2022 г., докато 126 души са загинали или са изчезнали по същия маршрут през първите шест месеца на тази година с 15 регистрирани корабокрушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки