Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

3 точки от референдума на Ердоган влизат незабавно в сила

OFFNews 17 април 2017 в 13:31 12744 4

В."Хюриет"

3 от общо 18-те предложени на референдума в Турция промени влизат в сила незабавно, отбелязва частният турски канал НТВ, цитиран от БНТ.

Повечето от промените ще станат факт след президентските и парламентарни избори, които трябва да се проведат през ноември 2019 година. 

Първата от точките, който влизат в сила още сега, дава прави на президента Реджеп Тайип Ердоган да членува в партия и да се завърне начело на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) като неин председател. От партията вече обявиха, че ще го поканят в края на месец април.

Друга точка, която още сега ще влезе в сила, предвижда преструктуриране на Висшия съвет на съдиите и прокурорите, който е технически независим орган, отговарящ за назначаване, издигане в кариерата и уволняване на съдии и прокурори. Занапред той ще се нарича Съвет на съдиите и прокурорите, а броят на членовете му ще бъде намален от 23 на 13. Правосъдният министър и неговият заместник ще бъдат смятани за "естествени членове" на този съвет. От останалите 11 - четирима ще избира президентът, а седем - парламентът. Новите членове ще бъдат избирани с мандат от 4 години и възможност за еднократно преизбиране. 

Третата непосредствена поправка предвижда премахване на военните съдилища.

Референдумът приключи в неделя вечерта, като по официални данни малко над 50% от гласувалите казаха "да" на предложените от президента промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8769

4

flatko

18.04 2017 в 01:06

#2, марш тогава в Турция или Русия, където е земен рай и от чешмите тече мед и масло. Там ще си правите компания с Бълхарски и останалите бавноразвиващи. И работа ще има там за всички вас - в диктаторските държави платените тролове със сигурност са добре осигурени.
И кажете на шефа си да ви намали заплатите, защото без смислени аргументи в сайт като този само харчите парите на поръчителя.

12359

1

kibrito

17.04 2017 в 17:34

Усмихнат "вожд" на фона на червено знаме с петолъчка.На символите на знамето липсва дръжка за "сърпа" и чук. Всичко друго сме го гледали и преживяли. Да им е честита революцията на комшиите. Ще си хапят г'за от яд, че превратът не успя.

 
X

Подкастът на OFFNews