169 души от охраната на Чернобил са изпратени в неизвестна посока

Украинците са шокирани от видяното след оттеглянето на руснаците от бившата атомна централа

OFFNews 11 април 2022 в 16:11 16211 0

Текст: CNN

Чернобил, Украйна. Внезапното пиукане на измервателен уред за радиация изпълва стаята, когато влиза украински войник. Това е мястото, където са живели руските войници в атомната електроцентрала в Чернобил, и сега нивата на радиация са по-високи от нормалните. Не се вижда източникът на радиоактивния материал, но украинските служители твърдят, че той идва от малки частици и прах, които войниците са внесли в сградата.

"Те са ходили в Червената гора и са донесли със себе си радиоактивен материал по обувките си", обяснява войникът Игор Уголков. "На други места е добре, но тук радиацията се е увеличила, защото те са живели тук."

Служители на централата обясняват, че нивата на радиация в помещението, използвано от руските войници, са само малко по-високи от тези, които Световната ядрена асоциация описва като естествено срещаща се радиация. Еднократният контакт не би бил опасен, но продължителното излагане би представлявало опасност за здравето.

"Те са ходили навсякъде и са взели малко радиоактивен прах върху себе си, когато са си тръгвали", добавя Уголков.

Това е пример за това, което украинските власти твърдят, че е било небрежно и невнимателно поведение на руските войници, докато те са контролирали мястото на ядрената катастрофа от 1986 г. Районът около Чернобил, а именно Червената гора, все още е най-замърсената с радиация зона на планетата, като повечето радиоактивни частици се намират в почвата.

Украински официални лица публикуваха кадри от дрон на това, което според тях са окопи, изкопани от руски войници в особено радиоактивния район. На безопасно място, в покрайнините на този район, CNN видя кутия с руски военни дажби, която показваше нива на радиация 50 пъти над естествените стойности.

Украинският министър на енергетиката Герман Галушченко заявява, че руските войници са се държали безотговорно в и около украинските атомни електроцентрали.

Част от тази заплаха идвала и от начина, по който руските войници се държали с хората, отговорни за поддръжката на ядрените съоръжения.

"Нашият персонал беше тук от първия ден на окупацията и имаше възможност да бъде заменен чак месец по-късно, казва той. - Когато хората са физически и морално изтощени, когато си под заплаха от оръжие и имаш този ежедневен натиск от страна на войниците, това наистина е много трудна работа."

64-годишният Володимир Фалшовник, началник на смяната в Чернобил, също обвинява руските войници в разграбване на електроцентралата.
"Пратиха ни служители от Росатом (Руската ядрена агенция) да ни придружат и с техния ескорт обиколихме непокритите складове. През цялото време грабеха от тези складове. Руските войници претърсваха стаята, в която спят служителите на завода, и задигаха част от вещите им", добавя той.

Работата в тези условия беше напрегната, но нищо не можеше да се сравни с това, което издържаха служителите по сигурността, добавя той.

Според украинския министър на вътрешните работи 169-те военнослужещи от Националната гвардия на Украйна, които са охранявали съоръжението, са били затворени в подземния ядрен бункер на централата от епохата на Студената война, натъпкани в тесни помещения, без достъп до естествена светлина, свеж въздух и комуникация с външния свят.

"Те са били държани тук в продължение на 30 дни без достатъчно осветление и храна. Не им беше позволено да излизат навън. В последния ден бяха изведени оттук в неизвестна посока", казва Денис Монастирски, докато стои в бункера.

Министърът казва, че според него мъжете са били отведени в Русия през Беларус като военнопленници, но не знае със сигурност.

"Днес, за съжаление, не знаем нищо за тяхната съдба", казва той.

Чернобил не е изолиран случай

Украински официални лица твърдят, че поведението на руските военни и отношението към украинския персонал в Чернобилската електроцентрала подчертава опасността, която представлява инвазията на Москва, когато тя придобива контрол над централите в други райони.

В допълнение към изведените от експлоатация реактори в Чернобил, Украйна има четири действащи атомни електроцентрали, включително най-голямата в Европа - в Запорожие. Руските военни окупираха това съоръжение в началото на март, когато поеха контрола над района, като в процеса обстрелваха някои от сградите на обекта.

"Ситуацията там също е ужасна, особено като се има предвид как превзеха Запорожие, обстрелвайки централата с тежки оръжия", казва министърът на енергетиката Галушченко. "Това наистина е акт на ядрен тероризъм. Отговорност не само на Украйна, но и на целия свят, е да осигури безопасността на централите. Целият свят наблюдаваше на живо как танкове обстрелват ядрените енергоблокове в Запорожие. Тази история никога не трябва да се повтаря."

Монастирски казва, че за да постигне това, страната му се нуждае от постоянна международна подкрепа.

"Готови сме да инвестираме в бъдещето на Украйна и в бъдещата сигурност на света", продължава той, като повтаря призива на своето правителство за изпращане на допълнителни оръжия в Украйна.

"Днес зад гърба ни минава границата между тоталитаризма и демокрацията, границата между свободата и потисничеството", казва той. "Ние сме готови да се борим за нея."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков