16-годишна иранка е в кома след сблъсък с моралната полиция

OFFNews 05 октомври 2023 в 11:15 4037 2

Изнасянето на 16-годишното момиче

Снимка IRNA

Изнасянето на 16-годишното момиче

Активисти обвиниха иранската морална полиция в побой над 16-годишно момиче, което е било без забрадка в метростанция в Техеран. Армита Джераванд е в болница, съобщиха Си Ен Ен и Би Би Си. 

Според информацията на норвежката Организация за човешки права Hengaw и опозиционната мрежа IranWire пострадалото момиче е в кома. 

Иранските власти и родителите на тийнейджърката твърдят, че Армита е хоспитализирана заради ниско кръвно налягане.

Hengaw съобщи, че 16-годишната Армита Джераванд е била нападната от моралната полиция и е в кома от неделя. IranWire посочи, че пострадалата тийнейджърка е била приет в болница с травма на главата. 

На охранителни записи от метрото се вижда, че момичето се качва във влака, но впоследствие е свалена на носилка. Преди това обаче служители на моралната полиция правят забележка на Джераванд и на нейни приятелки, че не носят хиджаб, който е задължителен в Иран. 

Преди да пристигне на метростанция Шохада, полицаи се приближават до пострадалата и я предупреждават да сложи забрадка. Това искане води до спор със служителите на моралната полиция, които блъскат Армита. 

Междувременно базираното в Амстердам радио Zamaneh цитира неназован източник, който казва, че тийнейджърката е била бутната, преди да се качи във влака и че "е ударила главата си в железен стълб". 

След като се качва във влака, момичето припада, а на разпространени кадри се вижда как няколко души я изнасят на носилка. 

Във вторник вечерта Hengaw публикува снимка на Армита, която е в безсъзнание в болница. Тя е настанена във Фаджр в Техеран при строги мерки за сигурност, а телефоните на всички членове на семейството ѝ са били конфискувани.

В понеделник иранските власти задържаха за кратко журналистка от вестник Sharq, която отиила в болницата, за да докладва за случая.

Във видео, публикувано в акаунта на свързаната с държавата Fars News Agency в Туитър, се вижда как група момичета влизат във влака на метрото. Миг по-късно видеото показва как изнасят Джераванд, поставяйки я на платформата на метрото, докато влакът напуска гарата.

На монтираното видео, публикувано в държавната медия, не се вижда свада.

Правозащитната организация Hengaw съобщи, че има информация, според която родителите на Армита са били интервюирани от държавната новинарска агенция ИРНА "в присъствието на високопоставени служители по сигурността под значителен натиск в болница Фаджр".

"Мисля, че казаха, че е имала ниско кръвно налягане. Паднала е заради падане на кръвното. Ударили си е главата, след това приятелите ѝ са я свалили от влаката", разказва майката на Армита Шахин Ахмади.

Бащата на пострадалото 16-годишно момиче Ахмад Гараванд обяснява, че той също е прегледал камерите в метрото, на които се вижда, че дъщеря му се качва във влака, пада и е извикана Спешна помощ, която я откарва в болница. 

Не е ясно дали семейството на Джераванд е било принудено да говори това пред държавните медии. В миналото служители на ООН и правозащитни организации са обвинявали иранските власти в оказване на натиск върху семействата на убитите протестиращи да направят изявления в подкрепа на правителствения наратив. 

Директорът на метрото в Техеран Масуд Дорости също отрече да е имало "какъвто и да е словесен или физически конфликт" между Армита и "пътници или ръководители на метрото".

"Някои слухове за конфронтация... не са верни и записите от камерите за видеонаблюдение опровергават това твърдение", казва той пред ИРНА. 

Потребители в социалните мрежи отбелязват, че видеото, публикувано от властите, показва само платформата, а не вътрешността на влака. Не сапубликувани и кадри от входа на гарата, където може да се проверява носенето на хиджаб.

Иран бе блокиран от протести след случая с 22-годишната Махса Амини, която почина в ареста на моралната полиция, след като беше арестувана за предполагаемо неправилно носене на хиджаб. 

Повече от 300 души бяха убити в продължилите месеци протести, включително повече от 40 деца, съобщи ООН. Базираната в САЩ организация за правата на човека HRANA определи броя на загиналите на над 500, включително 70 деца. Хиляди бяха арестувани в цялата страна.

Година след смъртта на Махса Амини протестите утихнаха, но все още се провеждат спорадични демонстрации и много момичета и жени са спрели да покриват косите си на обществени места в открито нарушение на закона за облекло на иранките. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!