16-годишна германка - боец на ИДИЛ - моли да се върне у дома. В Ирак я очаква смъртна присъда

OFFNews 24 юли 2017 в 07:48 25152 17

Заловената като боец на ИДИЛ 16-годишна германка Линда Венцел съжалява за решението си и иска да се върне при семейството си. Намерената в Мосул тийнейджърка е държана под стража в Ирак и ако бъде съдена там, може да бъде екзекутирана.

Момичето е родено в градчето Пулшниц край Дрезден. Преди година е обявено за изчезнало, след като било привлечено онлайн към джихадистка групировка.

Линда е една от четирите германки - бойци на ИДИЛ, заловени в Мосул. Четирите са в иракски затвор и получават консулска помощ, съобщи в събота германското сп. "Шпигел". Германският в. "Зюддойче цайтунг" и телевизиите Ен Де Ер и Ве Де Ер съобщиха, че са интервюирали Линда В. в медицинското отделение на военен комплекс в Багдад.

"Искам просто да се махна оттук", е казала тя пред журналистите. "Искам да съм далеч от войната, от многото оръжия, от шума. Искам просто да отида при семейството си", е добавила Линда.

Момичето има рана от куршум в лявото бедро и друга травма на дясното коляно, причинена по думите му при въздушна атака, нанесена от хеликоптер.

Дали ще се върне в Германия не е ясно. Германският обществен прокурор Лоренц Хаасе потвърди, че към настоящия момент не се правят опити за екстрадирането на момичето, съобщава "Евронюз".

"Ние, като обществена прокуратура в Дрезден, не сме искали издаването на заповед за арест и затова не можем да поискаме екстрадиция. Възможно е Линда да бъде съдена в Ирак, тя може да бъде експулсирана като чужденец или, тъй като е непълнилетна обявена за издирване в Германия, да бъде върната в родината си."

Ако бъде върната в Германия, срещу нея могат да бъдат повдигнати само обвинения като към непълнолетен нарушител, а ако бъде съдена в Ирак, може да бъде осъдена на смърт.

Разузнавателните служби изчисляват, че над 900 души са напуснали Германия през последните години, за да се присъединят към Ислямска държава. Близо 50 от тях са непълнолетни, а половината от тях са жени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10910

17

1Sion1

26.07 2017 в 00:14

Искала да се върне ..Абе пача, ИДИЛ е терористична организация и участващите в нея или лежат дълго в затвора или не ги мъчат много и ги разстрелват.Четирите немски курви на въжето или в затвора да им се радват.

12298

16

kamborev

25.07 2017 в 13:40

Изобщо не бих оправдал тази, било то и да е на 16. Добре знае в какво се замесва, а и аз не бих имал никакво доверие на такова същество.

29585

14

Izalina

24.07 2017 в 23:50

В тази връзка днес прихванах приятелско детенце, онзи ден навърши 17, да ми сподели как си обяснява случая.
След като спря да се оправдава, че си подбира приятелите (,а аз знам, че е умно бунтарче), заключи: "Липса на внимание".
Очевидно не е трудно да манипулираш хлапета, особено с ресурсите на ид и мощта на интернет, и отсъствието на родителския интерес, и липсващото общество, и...
Иии, тежко ни, цивилизовани...

15914

13

поп Дръвчо

24.07 2017 в 23:05

Не е лесно да си на 16. Искаш да се докажеш, искаш да живееш бурно и да имаш успехи.

ИД ги бива с обещанията - те нямат задължението да ги изпълняват.

А 16-годишните не ги бива с преценките.

8001

12

Емил Павлов

24.07 2017 в 22:51

Да бъде гилотинирана веднага, публично.

25665

10

Victimized

24.07 2017 в 15:27

"Не съм сигурен доколко една радикализирана съпруга на идилец, с промит мозък, би могла да се върне към нормален светски живот в европейска държава. "

Не ве пич, тя иска да се връща в Германия, меката на исляма за централна Европа, смятам, че там ще може добре да разгърне идеите си. Не забравяй от къде е тръгнала реално, и че за да е стигнала до там където се намира, е ползвала мрежа от хора, които първо са я зарибили, после са и уредили канал до там. Как си представяш непълнолетна да хване влака и да отиде в Ирак ?
Вие седеругите само точите локуми само и само да не кажете в какво превърнаха Европа, тези които са на кормилото на ЕП и бюрократичната сган в Брюксел .......

13507

9

Е, стига де. Нали за ислямски демократични ценности се е борила?
И, сега се отмята?

29585

8

Izalina

24.07 2017 в 11:36

Знам, Лопе. Аз смятам, че мястото ѝ си е в Германия като нормален тийн. Кое, за Бога, може да те накара, преди да се определиш какво си, да хванеш пътя за изтока и оръжие?! Явно е масова вече безпътицата при хлапетата в цял свят. То не бяха джихади, то сини китове ... тъжна история.
 
X

Да помогнем на украинските деца!