10 години руски и сръбски шпиони сеят раздори в Македония, за да я "пазят" от НАТО

OFFNews 05 юни 2017 в 19:11 10878 20

Снимка pixabay

Скопие.

В продължение на десетилетие руски и сръбски шпиони са организирали активни мероприятия за провокиране на раздори в Македония и с крайна цел - отдалечаване на страната от НАТО.

Това става ясно от документи на македонското контраразузнаване, до които са достигнали журналистите от македонската телевизия НОВА, сръбските разследващи журналисти от Crime and Corruption Reporting Network (KRIK) и международната мрежа за разкриване на организираната престъпност Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

В един от документите на македонското контраразузнаване, изготвен в началото на 2017 г., се посочва, че през последните 9 години страната е под силна подривна пропаганда и разузнавателни дейности, провеждани под контрола на руското посолство.

В реализацията на специалните операции главна роля имат трима агенти на руското външно разузнаване (СВР), координирани от резидентурата на СВР в Белград, както и четирима руски военни разузнавачи, координирани от руското посолство в София.

В специалните операции са включени и местните представители на държавната руска информационна агенция ТАСС (практика още от Студената война - Москва "легендира" агенти за влияние и разузнавачи като "журналисти"), както и представител на Россотрудничество.

Руските агенти са се опитали да вербуват бивши и настоящи македонски военни и служители на МВР с цел да създадат "критична маса от военно обучени лица, които в даден важен политически момент ще са необходими за реализиране на руските интереси".

Разбира се, чрез насочване на парични потоци Москва се опитва да влияе и на медиите в Македония - както тези, които излизат на македонски, така и тези, които излизат на албански език.

Документите на македонското контраразузнаване отбелязват почетните консулства в Битоля и Охрид като разузнавателни бази.

Опитите на Москва за културно влияние минават през концепцията за панславянския идентитет и общата православна църква.

В документите на македонското контраразузнаване, до които са достигнали журналистите, се посочва и трайната намеса на сръбските специални служби в политиката на Скопие. Акцентира се, че Белград подкрепя македонски националистически групи.

Горан Живалйевич, съветник в сръбското посолство в Скопие и офицер на директно подчинение на специалните служби в Белград, е сред първите, влезли в македонския парламент в нощта на погрома на 27 април тази година.

Документите разкриват, че Живалйевич инструктира Иван Стоилкович -проруски депутат в македонския парламент,  лидер на Демократичната партия на сърбите в Македония.

Живалйевич и Стоилкович неведнъж са имали срещи преди важни решения в Собранието и преди заседанията на правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

22

Еех, кога най-сетне и до нашите пишман журналисти ще достигне подобна информация за активността на руските спец. служби в България??

Те се занимават с всичко друго само не и с тези теми. Не че им плащат за това! Не, не! Те просто от малки си знаят да мируват пред 'големия брат'.
Парите ги раздават на други Решетников и Шаренкова по списък. Много дълъг списък!!