Турска компания иска да строи тенис центъра в Борисовата

OFFNews 30 септември 2015 в 19:39 2295 4

Турската компания „Гаранти Коза“, която спонсорираше Турнира на шампионките в зала „Арена Армеец“, иска да строи новия тенис център в Борисовата градина. Това съобщи спортният министър Красен Кралев.

Кралев обяви вчера, че Министерството на спорта има готов проект за изграждането на чисто нов тенис център на мястото на стадион "Юнак".

В началото на юли обаче беше обявен победителят от конкурса за Подробен устройствен план на Борисовата градина. За създаването на ПУП беше избран проектът на "Ковачев архитекти", според който стадион „Юнак“ става зелен амфитеатър за срещи и дискусии.

Главният архитект Петър Диков обяви пред OFFNews, че проектът за тенис център няма как да се осъществи, защото стадион „Юнак“ е част от парковата площ на Борисовата градина и там няма как да се строи.

От спортното министерство обаче настояха, че земята, на която е построен стадионът, е собственост на министерството и ако общината е приела някакъв устройствен план, е трябвало първо да го съгласуват с тях.

Спортният министър обяви пред bTV, че планът за новия тенис център ще бъде предложен за обществено обсъждане и ако жителите на София не искат центърът да е в Борисовата градина, той може да бъде изграден и на друго място в столицата.

Планираният комплекс ще бъде на три нива, с четири покрити и четири открити корта, с подвижен покрив, а капацитетът му ще е за 4000 седящи места, 1400 от които ВИП. Комплексът ще струва между 30 и 35 млн. лева.

На терена на стадион „Юнак“ няма как да има друго, освен спортно съоръжение. Главният архитект не може да се произнесе, преди да е видял проектa, подчерта Кралев.

Гаранти Коза" построи огромен тенис център в Истанбул. Стратегически този проект е много важен за инвеститора и за цяла България. Само в България не се научихме, че от спортно съоръжение се печели, коментира министърът.

Спортният министър каза още, че България кандидатства за домакинство на турнир от календара на най-престижния мъжки тенис турнир ATP, като турската фирма „Гаранти Коза“ имала огромно желание да бъде генерален спонсор.

Ще направим всичко възможно да бъдем домакини на турнир от ATP веригата. Чакаме да се произнесат по нашата апликация. Ще бъде изключително важно и добре за България да организира такъв турнир. Трябва да покажем, че България може да бъде организира състезание от такъв ранг, обясни Красен Кралев, като подчерта, че строежът на новия тенис център не е обвързан с желанието ни за домакинство на турнира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки