Победителите от Сочи ще получат метеоритни медали (видео)

OFFNews 02 февруари 2014 в 15:58 3343 0

Победителите от Сочи ще получат метеоритни медали

Специални възпоменателни медали с вградени в тях частици от метеорита от Челябинск ще получат златните медалисти на олимпийскиге игри в Сочи, съобщава BBC.

10 златни медалисти ще получат своите уникални отличия точно една година, след като огромното парче космическа скала се разби в Урал, Централна Русия. Други 40 метеоритни медали ще бъдат продадени на частни колекционери.

Най-голямото парче от метеорита, който по-късно беше наречен „Челябинск”, беше открито в езерото Чебаркул. То достига 1,5 м на дължина. Експлозията на метеорита на 15 февурари миналата година освободи енергия равна на близо 500 хил. тона тротилов еквивалент, като ударната вълна от взрива обиколи земното кълбо два пъти. В резултат на падането на метеорита бяха причинени значителни материални, а повече от 1000 души в района на Челябинск бяха ранени. 

Парче от метеорита е вградено във всеки един от специалните възпоменателни медали на олимпиадата от специалисти на специално организиран уъркшоп. Руски медии съобщават, че вграждането е направено от специалисти с техника от 1815 година, която е изключително трудна.  

Специалните отличия ще имат защитно никелово покритие и също така ще бъдат украсени със злато и сребро.

Общо 1400 медала ще бъдат раздадени на Олимпиадата в Сочи, която започва следващата седмица в Сочи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл