Легендата Наим Сюлейманоглу е в критично състояние. Бори се за живота си

OFFNews 25 септември 2017 в 22:01 44399 3

Легендата в щангите – трикратният олимпийски шампион Наим Сюлейманоглу е изпаднал в изкуствена кома. Това съобщава електронното издание на турския в. „Хюриет“, цитиран от "Седмичен обзор".

Поради чернодробна недостатъчност Джобният Херкулес се намира в критично състояние и се бори за живота си.

Наим Сюлейманоглу се намира в интензивното отделение на болница „Бакъркьой Сади Конук“ в Истанбул. Според личния му лекар и близък приятел Аднан Багръачък, ако на щангиста не му бъде трансплантиран черен дроб може да загуби своя живот и дните му са преборени.

“Наим Сюлейманоглу има чернодробна недостатъчност. Ако в най-кратък срок не бъде приет за лечение в трансплатационен център и не му бъде направена трансплантация на черен дроб може да почине. Времето е много ограничено. Наим Сюлейманоглу е легенда, благодарение на когото тази страна е спечелила безброй медали и е носителка на безброй рекорди. В момента е в интензивното отделение и не е в съзнание. Аллах да му е на помощ”, каза д-р Аднан Багръачък.

Наим Сюлейманоглу не е пожелал никой да знае за неговото заболяване.

„Не казвайте на никого, не търсете никого. Никаква помощ за мене не искайте, без това изживях живота си. Мога и да почина“, казал Наим Сюлейманоглу пред най-близките си.

Легендарният щангист не е споделил за болестта си дори на собствения си син. Но след като нещата се влошават близките му потърсили Халил Мутлу (друга легенда в щангите – б.а.).

Запознати със случая споделиха, че Наим Сюлейманоглу от 2 месеца е бил на лечение. Изписан е миналата седмица от болница, но два дена след като състоянието му се влошава, е докаран с линейка обратно.

Наим Сюлейманоглу е роден на 23 януари 1967 година в семейство на български турци в село Птичар, Момчилградско. Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст, като през 1983 година за пръв път подобрява световен рекорд. На следващата година няма възможност да вземе участие в Олимпиадата в Лос Анджелис, тъй като тя е бойкотирана от България и други съюзници на Съветския съюз. По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов.

По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 година Шаламанов успява да емигрира в Турция. Той получава турско гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу. Българското правителство не се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 година и получава парична компенсация от 1 250 000 долара.

Наим Сюлейманоглу печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година. На Олимпиадата в Сидни през 2000 година прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера. Също така е два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

3

Всичко в живота си има цена..

21061

2

рамбо

26.09 2017 в 08:50

Анаболите по време на спорта и алкохолът след това водят точно до там