Италианецът Марко Текио спечели Обиколката на България

OFFNews 02 септември 2016 в 23:01 9796 0

Снимка "Темпо нюз"

Победителят в 65-ата Обиколка на България - Марко Текио /"Униеуро"/, и първите в надпреварите за най-добър катерач - Станислав Бажков /"Минск", вляво/, и най-активният бегач - Евгения Сабол /"Минск"/

Италианецът Марко Текио /”Униеуро”/ спечели 65-ата Международна колоездачна Обиколка на България.

Последният, шести етап, от нея бе днес. Разстоянието от 132 км от Мъглиж до Троян с изкачване на най-високия проход у нас Беклемето, беше преодоляно най-бързо от украинеца Виталий Бутс от отбора на ”Колс” за 3.13:34 ч. Втори и трети в етапа бяха Филипо Фиорели /”Делио Галина Колосио”/ и Евгений Гидих /”Вино Форевър”/, който беше победител в първия етап от Обиколката.

Въпреки че последният етап беше определен като "кралски" в Обиколката, в генералното класиране не настъпиха промени. Втори е съотборник и сънародник на победителя - Симоне Раванели /”Униеуро”/. Трети е Жандос Бижигитов от казахстанския ”Вино Форевър”.

В челната група от 26 души бяха и бегачите на Nessebar Shockblaze Александър Алексиев /10-и/ и Евгени Балев /19-и/, който зае престижното шесто място в крайното подреждане. Двамата са и най-добре представилите се българи в Обиколката, а единственият българин, етапен победител в състезанието, е 23-годишният Александър Алексиев.

Призът за най-добър катерач в Обиколката на България и фланелката на червени точки спечели Станислав Бажков /”Минск”/.

Неговият съотборник Евгений Сабол взе зелената фланелка за най-активен състезател.

С бялото трико за най-добър млад бегач е победителят в последния етап Марко Текио, който е на 22 години.

Какво се случи в последния етап:

Окуражен от победата си пред съгражданите си от Мъглиж, Александър Алексиев тръгна силно още от старта и взе премията на кметството в Казанлък. Преди премията за активност на 31 км напред се откъснаха Абдукадир Келечъ /”Бриса”/, Олег Земляков /”Вино Форевър”/ и Ахмет Оркен /”Торку”/. Такова бе и подреждането в спринта.

Челното трио натрупа аванс от 2:50 мин при Карлово /70 км/, а преди това Земляков бе най-бърз на височината от трета категория при Калофер.

По време на изкачването към Беклемето настъпи разместване и първи на върха се изкачи носещият бялата фланелка на червени точки за най-добър катерач – Бажков, с което той узакони победата в тази надпревара. /Преди етапа начело в нея бе напусналият състезанието Андрий Браташчук /”Колс”/.

Четвърти на Беклемето бе Станимир Чолаков от „Хемус” /Троян/, а преди него взеха точки Филипо Фиорели /”Делио Галина Колосио”, втори/ и Макс Стедман /”Педал Хевън”/.

Шеметното спускане към Троян раздроби основаната група, като лидерските „фланелки” въртяха солидно и до размествания в челото на генералното класиране не се стигна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл