Великденски погром: Изсякоха гората край дома на Вергил Димов в Панагюрски колонии

Владимир Йончев 13 април 2018 в 15:14 15046 1

Снимка Вергил Стойнов

Варварската сеч край дома на Вергил Димов в Панагюрски колонии

На Великден, 7 април 2018, ненужна незаконна сеч бе извършена отново в Панагюрските колонии. Дворът на емблематичната за селището вила на Вергил Димов бе жестоко осакатен, съобщи неговият внук Вергил Стойнов.

Цял ред от прекрасни стогодишни ели и смърчове по края на мястото бяха повалени. Това бяха двайсетина съвършено здрави дървета, оформящи най-романтичната част на курорта. Уникалната за колониите и изобщо арка от елхи бе също наполовина изсечена, коментира той в профила си във Фейсбук, където е публикувал и снимки от варварската сеч.

Какво кощунство! При това извършено без собствениците да са предупредени. Вместо да направят вилата с двора културен паметник заради уникалните си архитектура и насаждения, ако не за ролята на собственика ѝ за изграждането на колониите, панагюрци я съсипаха и оскверниха. Надявам се срамът да не е единственото им наказание.

Разбирам, че нито природното богатство, нито културното наследство са приоритет на новобогаташите. Но тук несъмнено имаме случаи на превишени пълномощия и незаконна сеч, извършителите на която скоро ще се прочуят, пише още Стойнов.

Вергил Димов е министър в правителството на Константин Муравиев, което просъществува само 7 дни - между 2 септември и 9 септември. Осъден е от Народния съд и лежи 10 години в затвора. Веднага след 9 септември вилата му в Панагюрските колонии е конфискувана, но след излизането му от затвора е върната на семейството.

Улицата, която води до дома му носи неговото име.

Според Вергил Стойнов дърветата са изсечени от щангиста Стайко, който извършил това по нареждане на братя Хаинови.

Стойнов е публикувал и снимки, на които е показал как е изглеждала гората преди това и коя част от нея е унищожена.

Елите в червената рамка вече са изсечени

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови