Протестът се събира за нова блокада (хронология)

OFFNews 13 ноември 2013 в 11:17 23837 86

Студенти подкрепиха протеста - 13.11.2013. Снимка: OFFNews
Студенти подкрепиха протеста - 13.11.2013. Снимка: OFFNews

 

 

Протестът се събира за нова блокада на парламента. Все повече хора се струпват край Народното събрание.

Полицията също се готви за сблъсъци. От тази нощ сградата е оградена с тежки железни заграждения, които приличат по-скоро на стени, отколкото на решетки. Загражденията разполагат със стъпала от вътрешната им страна, за да могат охраните или в случая полицаите, да стъпват на тях и да прибират “разпалени фенове”.

Очаква се студентите от Ректората да дойдат отново пред парламента, както направиха вчера. В социалните мрежи имаше призиви - в 10,30 часа днес отново да има окупация на парламента. В същото време още снощи от "Ранобудните студенти" се разграничиха от проявите на вандализъм около Народното събрание. 

Пловдивските студенти са пренощували в ректората на Софийския университет „Климент Охридски", за да продължат да протестират с колегите си, съобщи протестиращият Благовест Ганев пред "Фокус".

Той не е успял да присъства на последния протест,поради здравословна причина, но е коментирал случващото се в столицата по телефона с колегите си. В момента той не успява да се свърже с тях.

Тази нощ полицията е издигнала плътни заграждения пред сградата на Народното събрание. Те са метални, плътно споени и заменят решетките, които опасват от месеци сградата на парламента. Най-често подобен вид огради се използват при концерти, пред първите редици от фенове.

Мерките за сигурност са засилени. От северната част на парламента охраняванията периметърът е още по-разширен и от вчера, като полицейски патрули проверяват личните документи на хората, които искат да влязат от бул."Дондуков" към ул. "Московска".

В зоната за сигурност е засилено полицейското присъствие. Има десетки коли на Жандармерията и Специалните части на СДВР преди днешния протест.

Хронология на протеста:

14.38 часа - Протестиращите пред Народното събрание се организират и потеглят към сградата на МВР, където за 14.30 часа е предвиден протест заради вчерашните сблъсъци и полицейското насилие. Част от депутатите си тръгнаха, като около парламента има изключително засилени мерки за сигурност. Част от протестиращите пред парламента по-рано се опитаха да пробият полицейския кордон и да стигнат до ул. „Раковска”, но тъй като не успяха, се върнаха обратно пред Народното събрание. 

13.55 часа - Множеството от хора потегли по бул. "Цар Освободител" към ул. "Раковска". Там бяха спрени от полиция. Протестиращите седнаха на жълтите павета. 

13.31 часа - Протестиращи застанаха на двойната непрекъсната осова линия на бул. "Цар Освободител" при Ректората. Така те не пречат на движението. Шофьорите ги поздравяват с клаксони. 

12.48 часа - Студенти изгониха репортер, който се опита да ги заснеме. Аргументите им бях, че не искат да ги записват. Репортерът прави живо излъчване за новинарски сайт, но му беше обяснено, че не може да снима. 

12.37 часа - Студентите прилагат нови тактики спрямо полицията. Група от по 20-30 души на два пъти се затичаха в извън района на протеста пред парламента. Така те провокираха полицейските сили и жандармерията да блокират пътя им. Първия път студенти се затичаха към ул. "Г.С. Раковски", но бяха блокирани от полицейски кордон. Вторият опит беше в посока бул. "Васил Левски", където пътят им отново беше блокиран. 

11.43 часа - Група контрапротестиращи се събраха на задната част на парламента. Те са окупирали единия от входовете и така ще осигурят безпрепятствено минаване на депутатите. Двете групи протестиращи нямат допир една до друга, тъй като са разделени от полицията. 

Някои от студентите коментираха, че няма да подкрепят планирания пред МВР протест от 14.30 часа, тъй като каузата им била да окупират парламента. 

11.27 часа - Обстановката около парламента е спокойна. Хора се събират и в градинката между Народното събрание и Ректората.

11.20 часа - Студените облепиха новите заграждения около парламента с хартиени тухли. 

11.18 часа - Близо 200 студенти от Ректората пристигнаха пред сградата на Народното събрание. Скандират "Оставка".

11.10 часа - Полицията проверява студенти от Факултета по журналистика. Изискват им лични карти и студентски книжки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки