Полицаи обещават протести всеки ден по време на председателството

Вътрешният министър отряза исканията за по-високи заплати тази година

Юлиан Христов 05 юли 2017 в 14:11 5976 5

Полицаите готвят ежедневни протести по време на българското председателство

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз вероятно ще бъде съпътствано от ежедневни протести на полицаи. Това стана ясно, след като вътрешният министър Валентин Радев отхвърли искането за увеличение на заплатите на служителите в МВР още тази година. Условието беше поставено по време на национален протест, на който се събраха близо 4 хил. души, а още толкова се очакваха да пристигнат, но бяха блокирани на магистрала "Тракия". 

Това че противоречията между синдикатите и МВР няма да бъдат изгладени се видя още преди началото на планирания за 11.00 часа протест. Първоначално мястото му беше определено на площада пред храм-паметника "Свети Александър Невски". С уведомление от общината обаче той беше преместен заради отбелязването на професионалния празник на служителите в МВР, в което участие взеха вътрешният министър Валентин Радев и висшето професионално ръководство на министерството.

Традиционно тези чествания се правят в по-ранен час, но тази година е взето решение за провеждане на честванията паралелно с протеста. 

Полицаите поискаха незабавно решение за увеличение на размера на заплатите им още тази година. "Готови сме да преговаряме по размера, датата... Но за повишението сме категорични: Тази година, г-н министре!", каза от трибуната на протеста Валентин Попов - председател на най-голямата синдикална организация в МВР. След споменаването на министъра на вътрешните работи последваха освирквания.

"Бихме ви дали време, ако го имахме. Не можем да дадем нещо, което го нямаме, времето свърши, това е", заяви Попов. 

Той обяви, че протестите ще продължат и на останалите дати на професионални празници в МВР, които до края на годината са пет. Следващият е на 18 юли и е на служителите в бившата Гражданска защита, сега част от структурите на МВР. Попов заяви също, че ако до края на годината исканията им не бъдат изпълнени, българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде съпътствано от ежедневни полицейски протести. 

"Ако един народен представител се оплаква, че не може да издържа семейството си само с депутатската заплата, какво на направят полицаите?", попита Попов, визирайки изказване на финансовия министър Владислав Горанов и каза, че ще останат на площадите "до победата".

В същото време в парламента вътрешният министър каза, че няма как исканията да бъдат изпълнени тази година. 

Увеличението на заплатите няма как да стане през тази година. Най-вероятно такова увеличение на възнагражденията може да се случи в началото на следващата година, като процентът, с който това ще се случи, ще бъде обсъдено в разговори между правителството и синдикатите, стана ясно от думите му.

Вместо това Радев опита да мотивира служителите, като им каза, че всички граждани се уповават на тях.

Всички ние, гражданите, се уповаваме на вас - на служителите на МВР в сложни за нас ситуации в бита, в делника си, когато имаме някакви проблеми всички искаме да има около нас повече служители на МВР, повече полиция на пътя, навсякъде около нас. Особено днес, когато има съвременни предизвикателства като например миграционния процес", посочи Радев по време на отбелязване на професионалния празник на МВР пред паметника на Незнайния воин.

Самият той преди седмица изрази опасения, че българското председателство може да бъде провалено от протести на полицаи и поясни, че този аргумент ще бъде използван от него пред премиера и финансовия министър за вдигане на заплатите.

На протеста на полицаите присъстваха всички синдикати в системата на МВР, както и техни колеги от Румъния, Сърбия, КНСБ и КТ "Подкрепа". 

Според оратори от трибуната на протеста първоначалната заплата от 660 лв. за начинаещ полицай е подигравка. Беше даден пример с това, че преди повече от 25 години, в началото на прехода, един новоназначен полицай е взимал заплати колкото "двама квалифицирани инженери" и с тях е можел да си купи "700 литра бензин".

Според друг от ораторите, често хората изразявали гнева си срещу "Ушев", но "когато сме в беда, само Ушев може да ни помогне". Ораторите подчертаха, че протестът им е политически, дотолкова доколкото очакват политически решения. 

Те поставиха искания и за изцяло нов закон за МВР и за спешно прокарване през парламента на законовите промени, с които да бъдат осигурени пари за униформи. На протеста имаше служители от пожарната, които бяха облечени с дрехи от техни колеги от Канада. Някои от тях разказаха, че махали имената на канадските пожарникари, които били изписани на специалните огнеопорни костюми, защото се срамували.

"Който не иска да разговаря с полицията си, не иска да разговаря с народа си", това каза от трибуната представител на сръбските полицейски синдикати. Той даде пример с протест в Сърбия, на който преди два месеца се събрали около 100 хил. души. "Единственото, което политиците правят, като дойдат на власт, е да присвоят поста си, сякаш им е наследство. Ние не сме роби, ние сме хора", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

3

sawall

05.07 2017 в 15:35

Проблемът със слабата полиция до голяма степен е в многото народ и малките заплати. Ако полицаите бяха 1/3-та от това което са сега, но с 3 пъти по-големи заплати, може би нещата нямаше да са такива. Така че аз съм за реформи и високи заплати съвсем определено. Но:

Беше даден пример с това, че преди повече от 25 години, в началото на прехода, един новоназначен полицай е взимал заплати колкото "двама квалифицирани инженери"

- Явно в България все пак има положителни промени от началото на прехода. Да ме извиняват, но начинаещ полицай да взема два пъти колкото инженер е пълна простотия и показва сгрешени приоритети.

но "когато сме в беда, само Ушев може да ни помогне".
- В зависимост от бедата, често не може, защото "какво искате от нас да направим", както са ми казвали повече от веднъж. А дежурният на РПУ-то като вземе да пише с един пръст на компютъра, и игленият принтер докато загрее...

42249

2

Denis Rizanov

05.07 2017 в 15:07

Бъчварова ли беше престъпник?
:)))