Нина Гергова организира "многохиляден" протест пред президентството

Нели Чолашка 13 декември 2013 в 10:23 5520 13

Нина Гергова
Нина Гергова

Организира се "многохиляден протест" срещу решението на президента Росен Плевнелив да сезира Конституционния съд за таксата върху печалбата на ВЕИ централите, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Официално митинга се организира от контрапротестиращите - Гражданска инициатива "За нов обществен договор", представяна най-активно от активистката Нина Гергова.

Той е насрочен за 13 ч. през сградата на президентството.

"Ако президентът предприеме тази стъпка, ще удари българските домакинства. Щом Плевнелиев иска да атакува българското правителство, защо не мисли за нас, не сме длъжни да плащаме преференциите на зелените производители.

Знаем, че правителството обеща да насочи парите от таксата за подпомагане на енергийно бедните", пише в призива за протест, разпространен от социалистите.

Таксата от 20% върху печалбата на вятърните и слънчевите централи беше въведена чрез Закона за бюджета за 2014 г.  по предложение на "Атака".

Първоначално финансовият министър Петър Чобанов, който не беше особено наясно с въвеждането на тази такса, обяви, че очакваните 150 млн. лв. ще са буфер в бюджета.

По-късно премиерът Пламен Орешарски обяви, че средствата ще бъдат насочени към закъсалите държавни енергийни дружества.

Преди три дни пък енергийният министър Драгомир Стойнев обяви, че парите ще отидат за енергийни помощи за бедните.

Той предупреди президента, че ако наложи вето върху бюджета заради тази такса или я даде на Конституционния съд, това ще е антисоциална мярка срещу домакинствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки