Хиляди на протест в центъра на София 'за' и 'против' промените в Пирин (снимки)

OFFNews 11 януари 2018 в 18:55 7450 7

Снимка OFFNews

Хиляди излязоха на протест в центъра на София във вечерта, когато официално се открива Българското председателство на Европейския съвет.

Протестното шествие под надслов "Искаме да караме ски в България", организирано от сдружението „Бъдеще за община Банско“, започна в 18 ч. от паметника на Алеко Константинов на бул. "Витоша".

Върху якетата си демонстрантите сложиха бели фланелки с надпис "Аз обичам да карам ски в България".

Те издигнаха плакати с надпис "Искаме ски в България", "Не посягайте на зимните спортове", "Бойко, ние те подкрепихме, подкрепи ни и ти".

Сред участниците в шествието са и Ути Бъчваров, треньорът Валери Григоров, Владимир Каролев, кметът на Банско Георги Икономов, евродепутатът Ангел Джамбазки, вицепремиерът Валери Симеонов.

Крайната точка на шествието беше площад „Александър Невски”, където имаше концерт с участието на Елица Тодорова, братя Пищолски и Тита.

"В деня, в който започва Българското председателство на Съвета на ЕС, в деня, в който Европа ще гледа към нас, ние искаме да защитим правото си да се развиваме, правото на България да има зимни спортове, да защитим Правителственото решение за Национален парк "Пирин" - категоричен е кметът на Банско Георги Икономов.

Днес показваме силата на Пирин и на всички обединени българи, които са дошли да защитят своите интереси, заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред демонстрантите.

Същевременно протестът под надслов "Да спасим Пирин! Да спасим България!" започна в 18.30 ч. на площад "Патриарх Евтимий". 

Природозащитниците настояват решението на Министерския съвет за НП "Пирин" да бъде отменено.

Те издигнаха плакати с надпис "Горите са на България, а не на кмета!", "We stand strong. Корупцията прави силата", "Спасете Национален парк "Пирин".

Демонстрантите скандират "Оставка" и "Мафията вън!".

"Хубава си моя, горо" и "Петко льо, капитанине, Петко льо, командирине" озвучаваше пътя на множеството.

Шествието премина по бул. "Левски" и след това по ул. "Раковски", а крайната му точка беше НДК.

Към края на протеста част от демонстрантите преминаха по бул. "Витоша" и край Съдебната палата като скандираха "Оставка!".

Протести под надслов "Да спасим Пирин! Да спасим България!" се проведоха тази вечер и в Пловдив, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Шумен.

Снимки: Мартин Георгиев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11058

7

piton

12.01 2018 в 00:25

Протестът против застрояването на Пирин се състоеше от хора от всякакви възрасти и професии. Имаше много скиори, сноубордисти и обикновени планинари. Много хора дойдоха с децата си. Протестът не само срещу застрояването на Пирин, а и срещу замърсения въздух в София и други градове в България, срещу корупцията и продаването на природата! Протестът беше подкрепен в още градове + Лондон и Брюксел.

Протестът за застрояването се състоеше от банскалии, основно хотелиери и хора близки до властта и ПИБ. Хора, докарани с безплатни автобуси. Мотивите им са ясни, но те също ще дишат замърсен въздух, а Банско няма да се посещава и ще съжаляват.

11024

6

Комита

11.01 2018 в 23:36

OFFNews, от всички опозиционни каузи, които по принцип подкрепяте, тази май най не ви се свиди?

Хиляди бяхме на нормалния протест - над 8000 будни българи, които не искаме да плащаме ангария на червените олигарси.

Крепостните селяни от селата около Банско бяха едва няколкостотин души, докарани като добитък с училищни автобуси и предвождани от палячовци като Владимир Каролев.

А Ути Бъчваров води кулинарно предаване по БНТ, половината от което представлява продуктово позициониране на ПИБ. Ето защо не ме изненадва, че подкрепя каузата на Цеко Минев и другите бандити, подхвърлящи дребни трошици на дребни душици.

И да си коригирате отношението спрямо протеста! Към канализационните тръби на Пеев нямаме очаквания, но за вас имаме добро мнение... ;)

23293

5

Стефан

11.01 2018 в 22:02

Е, ако в една кочина квартирантът има повече влияние от хазаина, не знам кой е за пребиване.
Как беше приказката за лудия и баницата.

23293

2

Стефан

11.01 2018 в 20:59

А сега да видим кои са по-умни, по-красиви, и по-креативни:) Или как беше.

11982

1

leomesi

11.01 2018 в 20:29

твърдо за промените! тия дето са против не са наред с главата. или им е платено, или търсят политически дивиденти
 
X

Да помогнем на украинските деца!