Euronews: Будните студенти в България превземат улиците, за да променят бъдещето си

OFFNews 02 ноември 2013 в 17:00 7302 19

Хиляди се събраха на протеста тази вечер след призива за подкрепа на студентите, Снимка: Сергей Антонов
Хиляди се събраха на протеста тази вечер след призива за подкрепа на студентите, Снимка: Сергей Антонов

 

Как Еuronews видя студентските протести в България. Предаваме цялата статия, излязла в изданието със заглавието „Будните“ студенти в България превземат улиците, за да „променят бъдещето си“.

Около 2000 протестиращи излязоха в подкрепа на български студенти от Софийския университет, окупирали част от университета от 25 октомври, и поискаха преподаватели и антиправителствени демонстранти да се присъединят към тях.

Протестиращите преминаха по улиците на София под звуците на тъпани и викове „Оставка“ и „Червени боклуци“, блокирайки движението в центъра на града.

Последните действия на студентите имаха подмладяващ ефект върху антиправителственото движение, продължаващо вече 141 дни.

Надявам се, че студентското движение ще даде нов тласък на протестите, които започнаха през юни, обясни пред AFP университетския преподавател Бойко Пенчев.

До края на демонстрацията някои от протестиращите опитаха да направят жива верига около парламента, за да блокиат депутатите вътре. Полицията се намеси, което доведе до сблъсъци между демонстранти и полиция.

Българският премиер Пламен Орешарски, който е основна цел на протестите от юни, остава невъзмутим. Той отправи критики към действията на студентите, като заяви, че е очаквал различни искания от студентите – за реформи в образованието, защото образованието не е в добра форма, докато исканията на студентите са изцяло политически.

1 ноември е много знаменателен ден за студентите и преподавателите, които участват в демонстрацията. На този ден България празнува своите национални будители – събирателен образ на всички революционери, духовни и просветни дейци, които са изиграли ключова роля по време на Българското възраждане и борбата за независимост от Османската империя.

В окиппираните университети студентите организират своята борба.

Софийският университет беше окупиран на 25 октомври и занятията бяха отменени в понеделник, като още няколко университета подкрепиха окупацията. Сред тях са Националната академия за театрално и филмово изкуство, Нов български университет, Университетът за национално и световно стопанство, Медицинския университет и Пловдивския университет, който се намира на около 120 км от столицата.

В социалните медии протестът влезе с #Occupy272 – от залата, която беше окупирана, и #OccupySU, които се присъединиха към #ДАНСwithme, използван през последните 4 месеца.

Един от студентите, окупирали СУ, Станислав Качийски, обясни пред Europnews, че те започват дните си много рано. „Ние ставаме рано. Някои от студентите трябва да напуснат сградата рано сутринта, затова другите трябва да пазят на входовете и да участват в интервюта по медиите, което се случва между 7 и 9 часа, когато са сутрешните блокове“, обяснява студентът по журналистика. 22-годишният Станислав работи като редактор в сутрешен блок, който се излъчва в събота по национална телевизия.

„Когато приключат сутрешните изяви, трябва да следим за пристигането на административния персонал, на които позволяваме да влизат в сградата, и на други студенти, които са избрали да спят в дома си (някои от нас трябва да го правят от време на време), допълва той.

Останалата част от деня е също толкова заета. Около 18 часа група от нас излиза пред университета, за да се включи в протеста #ДАНСwithMe. Между 21 и 22 часа пък се събираме в най-голямата зала в университета – 272, която беше окупирана първо, за да направим обсъждане и да гласуваме различни неща, посочи Станислав.

Студентите таят надежди, които се простират отвъд оставката на сегашното правителство, коментира Николай Дюлгеров – един от окупаторите на Софийския университет и един от студентите, които отговарят за страницата на движението във Facebook, която е харесана от вече над 20 000 души.

Ветеран от протестите от юни, Николай се надява на трайно разбуждане сред обществото и главно сред студентите. Това означава, че отсега нататък обществото да бъде по-активно в отстояването на позицията си по отношение на решенията на правителството, вместо да се примирява с положението. В общи линии, се надявам това движение да успее да убие в голяма степен апатията, която ни заобикаля, коментира той.

Борбата с апатията е често срещана тема сред студентите. Студентът по журналистика Станислав обясни, че от това, което е видял, студентите искат да останат в България. Но да сме тук и в същото време да запазим своята, да кажем, гордост е трудно, затова излязохме, за да променим бъдещето си. Излязохме да направим нещо, за да не трябва да бягаме от собствената си страна така, както го направиха нашите приятели, допълва Станислав.

Участник и в протестите от юни, Станислав смята, че движението може да свали правителството. „Това, което нашата окупация направи, е да покаже на хората отвън, които са загубили надежда, че нещата могат да се променят, че има бъдеще и ние не трябва да се проваляме“, казва той.

В същото време обаче тоой се надява, че „ще успеем да изградим основите на едно демократично общество, което има вяра в себе си. Ако се провалим, ще трябва да изчакаме още 15 години за нови хора, които да не са изтъкани от песимизъм“, казва в заключение Станислав.

Основната цел на студентите, българския премиер Пламен Орешарски, критикува действията на студентите. Очаквах различен протестни искания от студентите – искания за образованието, което се нуждае от реформи, докато техните искания са изцяло политически, обясни Орешарски по време на посещението си в град Котел.

Има много проблеми, които трябва да се решават в рамките на следващите няколко години и ние сме наясно, че една година не е достатъчна, за да бъдат разрешени, заяви той, като допълни: „Аз се съгласих да участвам в дебат със студентите. Не знам какво точно се случи, но дебатът така и не се състоя“.

Протестите бяха предизвикани първоначално от спорното назначение на бизнесмена и депутат Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция за национална сигурност през юни тази година. Общественият гняв в крайна сметка доведе до неговото отстраняване, но демонстрациите продължиха, макар и вече не толкова интензивно, като сега призовават за оставка на правителството на социалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки