Започнаха консултации за пакет закони за движение по пътищата

OFFNews 24 ноември 2017 в 12:41 4700 0

Започнаха консултации за пакет закони за движение по пътищата

Обществени консултации за пакет закони, касаещи правилата за движение на пътя, бяха открити в петък. На имейл или на адреса на МВР в София всички заинтересовани страни ще могат да направят коментари и предложения по проектите на три закони - Закон за движение по пътищата, Закон за пътните превозни средства и Закон за водачите на моторни
превозни средства. 

Предложенията ще бъдат приемани в 30-дневен срок, след това ще бъдат обобщени в справката, която ще бъде публикувана на Портала за обществени консултации.

Според програмата на правителството, действащият Закон за движението по пътищата трябва да бъде отменен, а в новия ще бъдат уредени правилата и контролът върху движението по пътищата. Изискванията към пътните превозни средства и водачите на моторни превозни средства ще да бъдат уредени в другите два закона.

Разделянето ще доведе до ясно разграничаване на функциите и правомощията на органите на МВР и Транспортното министерство. 

Целта на новото законодателство е подобряване на пътната безопасност и намаляване на пътнотранспортния травматизъм, усъвършенстване на правилата за движение по пътищата и отговорността на шофьорите, засилване на контролната дейност.

Към обществената консултация е прикрепен и проект на структура на новия ЗДвП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков