Загрижен за българите в Украйна, Станишев им праща повече учители по хореография

OFFNews 21 март 2014 в 13:19 3573 8

Сергей Станишев

Снимка Иван Стоименов

БСП е загрижена за спокойствието на българите в Украйна, каза в кулоарите на парламента днес лидерът на столетницата Сергей Станишев след среща Антон Киссе - представител на българската диаспора в украинския парламент.

Станишев ще настоява правителството да поиска от украинския парламент запазване на либералния режим за регионалните езици в страната.

"Няколко пъти сме заявили много категорично, че решението на украинския парламент за отмяна на закона за езиците беше изключително погрешна стъпка и много лош сигнал, в това число към българската общност", каза Сергей Станишев.

Лидерът на БСП посочи още, че страната трябва да възвърне нивата на финансиране към българската диаспора в Украйна на нивата, които са отчитани по време на Тройната коалиция. Станишев подчерта, че правителството на ГЕРБ не се е грижило достатъчно за българската общност.

"Ние като партия и парламентарна група ще поставим пред българските институции необходимостта това ниво на подкрепа, което беше по-рано, през 2009 г., да бъде възстановено. Дори за неща, които изглеждат на пръв поглед незначително, но те са важни за запазване на духа на бесарабските българи, на тяхната връзка с България -като например, изпращане на повече учители по хореография", каза Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови