''Възраждане'' внесе сигнал срещу Андрей Гюров в антикорупционната комисия

Кристина Минчева 12 декември 2023 в 17:58 1736 0

Димо Дренчев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Димо Дренчев от "Възраждане"

„Възраждане“ сезира Комисията за противодействие на корупцията и управителя на Българската народна банка Димитър Радев заради предполагаем конфликт на интереси на подуправителя на БНБ Андрей Гюров. Това обяви депутатът от „Възраждане“ Димо Дренчев.

Дренчев твърди, че Андрей Гюров едновременно е в ръководството на "Продължаваме промяната" и подуправител на БНБ, като участвал и в предизборни събития.

„Възраждане“ критикува Гюров и за това, че е в ръководството на организацията "Балкански-Паница институт за научни изследвания".

„Тази неправителствена организация извършва включително търговска дейност, което не може да бъде без разрешение на управителния съвет на БНБ. Искам да не останат спорни въпроси - бил ли е той в конфликт на интереси, бил ли е в несъвместимост. Ако е бил, да бъдат взети мерки, ако не е бил, да се изчисти името на БНБ, за да не стои този въпрос висящ. И да се изчисти последната информация, която сме подали - за участието му и в търговски дружества", каза Дренчев.

Преди два месеца Андрей Гюров обясни, че няма никакъв казус, тъй като е подал оставка от ръководството на "Продължаваме промяната" - веднага след като е избран на поста в БНБ, а според устава на партията оставката поражда незабавно действие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки