Васил Терзиев вече официално е кмет на София

Новите съветници са отказали разговор за мнозинство

OFFNews 13 ноември 2023 в 10:36 3900 2

Васил Терзиев и Борис Бонев

Снимка БГНЕС

Васил Терзиев и Борис Бонев пристигат в Столична община за клетвата

Васил Терзиев положи клетва като кмет на София.

На днешното заседание на Столичния общински съвет, свикано от областния управител Вяра Тодева, клетва полагат новоизбраните общински съветници, кметовете на райони и на кметства. 

Терзиев прие властта от досегашния кмет Йорданка Фандъкова, която му остава картините в кабинета си, както и цвете в саксия. Химикалка, защото ще имате много да подписвате, връчи му и личната си каска. 

"Поздравления и пожелания за успех. От днес този кабинет е ваш", обърна се Фандъкова към новия кмет.

Досегашният градоначалник остави и отчета на наследника си - "Това е моят отчет за 14 години - нарича се "Променяме София заедно" и Ви пожелавам да продължите да променяте София заедно с всички граждани на столицата".

Очаква се днес да бъде избран и нов председател на градския парламент, а за поста да бъде номиниран Борис Бонев ("Спаси София").

Заседанието ще се води от Грети Стефанова от ПП-ДБ/"Спаси София".

В новия общински съвет на София влизат седем политически формации. Най-много съветници имат "Продължаваме Промяната" – "Демократична България (Спаси София)" - 23-ма. ГЕРБ-СДС имат 14. "БСП за България" – девет, "Възраждане" – осем, КОД и ИТН - по трима, а ВМРО – БНД – един. 

От ПП-ДБ са отправили покана към всички политически сили за обсъждане на основните задачи, с който трябва да се заеме градския парламент на София, но по-голямата част от тях са отказали разговори във вчерашния ден, каза в сутрешния блок на БНТ Бойко Димитров, избран за общински съветник от ПП-ДБ.

"Знаете, че при нас базираме политиките си на ценности. Казахме за какво ще се борим. Няма да участваме в сформиране на мнозинство, което има за цел да задоволи нечий интереси", каза Иван Таков, избран за общински съветник от "БСП за България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

2

Човека

13.11 2023 в 13:48

МОЧА - Първия изпит!
И за съветниците от герб. Да ги видим тия борци срещу комунистите.

2550

1

alfakentavur

13.11 2023 в 11:27

Всички мързеливци и такива, за които 11-годишният през 1989 година Терзиев е "ДС" - искам да си представите да встъпваше в длъжност червена путинистка ромка днес!
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша