Валери Жаблянов е авторът на 'Народния съд е необходимо правосъдие'

Николаос Цитиридис 14 февруари 2018 в 16:49 18403 35

Членът Изпълнителното бюро БСП и заместник-председател на Народното събрание Валери Жаблянов е авторът на скандалната декларация на социалистите, в която наричат "Народния съд необходимо и неизбежно правосъдие". Това потвърдиха източници на OFFNews от "Позитано" 20. 

Декларацията на БСП бе изпратена вчера до медиите и до премиера Бойко Борисов. Нейната цел е порицание на провеждането на Луковмарш, за който социалистите казват, че е проява на фашизъм и неонацизъм:

"Днешният пълзящ авторитаризъм и прояви на фашизъм и неонацизъм в държави от Източна Европа предизвикват безпокойството на демократично настроените граждани и цялата демократична общност. Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили – САЩ, Великобритания и СССР, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат сателити на Хитлер, се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер. Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Правят се, че не разбират и не помнят, че през войната България бе победена и Мирният договор я наказва именно като страна-съюзник на Хитлер. Десет години след сключването на Парижкия мирен договор България не бе допускана в ООН именно като фашизирана страна, станала част от Оста "Рим - Берлин - Токио", пише в обръщението на БСП до Борисов."

Няколко часа след като разпространиха декларацията, в сайта на социалистите частта с Народния съд бе изтрита, а от БСП пратиха и съобщение, че Изпълнителното бюро не е съгласувало да се дава оценка на Народния съд, а само порицание на провеждането на Луковмарш и се разграничи, макар че Жаблянов е член именно на Изпълнителното бюро.

В парламента днес ГЕРБ изразиха възмущение декларация на депутата Тома Биков, който смята, че тази позиция на социалистите означава "ценностна атрофия".

Потърсихме Жаблянов за коментар, но зам.-председателя на парламента бе неоткриваем по телефона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

30

Новак

15.02 2018 в 03:29

Ето за това в учебниците по история не трябва да се изучават събития докато има още живи свидетели. Едните винаги ще твърдят едно , а други точно противоположното. И никога так няма да има обективен прочит. Сигурно и в този случай истината е някъде по средата, но винаги,ще бъде замазана от партийни пристрастия и политически егоизъм.