Валентин Николов: Най-вероятно отиваме на арбитраж с ''Газпром'', ще трябва да им се молим

OFFNews 29 август 2022 в 10:37 5918 6

Валентин Николов на пресконференция в Министерството на енергетиката през 2021 г.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Валентин Николов на пресконференция в Министерството на енергетиката през 2021 г.

България не e взела правилното решение по стария договор с "Газпром". Нов договор вече няма как да се сключи. Всяка стъпка е голям проблем. Отиваме на арбитраж най-вероятно, заяви пред БНР председателят на Националния комитет на Световния енергиен съвет Валентин Николов. 

Николов е бивш депутат, бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" и бивш шеф на БЕХ. Има опит от арбитража с руската страна за АЕЦ "Белене". Валентин Николов подчерта, че арбитражът не е обикновен съд - всяка страна в спора си избира съдия, а след това двете страни заедно избират трети съдия.

"Ако ние до края на годината не получим количествата газ и продължаваме да настояваме за клаузите в сключения договор, непризнавайки форсмажор, то тогава руската страна ще заведе арбитраж. Ако не, ние сме длъжни да заведем арбитраж поради факта, че не сме си получили газа по договора и защото настъпилите загуби за фирмите, за "Булгаргаз", са в голямо количество", обясни той.

Николов посочи, че българите са били убеждавани от кабинета "Петков", че решението по договора с "Газпром" е правилно. Енергийният експерт е на мнение, че е нужен добър екип от международни консултанти във връзка с арбитража, които да оценят какви са шансовете на България да спечели.

Валентин Николов каза, че ако служебният енергиен министър Росен Христов не поднови преговорите с "Газпром", на него ще тежи наблюдението на прокуратурата как е ощетил държавата за 1 милиард евро. Според Николов България е в много лошо положение:

"Дори да влезем в преговорите, не можем да изтеглим количествата, които не сме взели до този момент, до края на годината. Ние вече сме в хипотеза да молим "Газпром" да удължи договора, за да можем да вземем тези количества. Защото ние по договор трябва да ги платим, независимо дали сме ги взели или не."

Николов заяви, че България вече е изгубила шанса си да е "правата страна":

"В двата случая – дали ще получим част от количествата, няма да ги платим и до края на годината няма да се удължи договорът и "Газпром" благосклонно ще каже: "Няма да ги платите другите". Или ще удължим съществуващия договор, за да вземем всички количества и "Газпром" благосклонно ще каже: "ОК, ще ви дадем всички количества на тази цена, която е договорена, а не по новата спотова цена". Пак зависим от "Газпром" и трябва да ги молим. И в двата случая губим шанса да сме правата страна, вече загубваме арбитража."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

6

IvanofRumen

29.08 2022 в 13:09

И защо не ви вярвам? Всичко се прави да уредим рашистката компания за ГаZ. Предатели!

2550

5

alfakentavur

29.08 2022 в 12:59

Вредите, които руското посолство, СССР, СССР2 и прочие са причинили и продължават да причиняват на България са несравними. Трябва да ги осъдим за това!

2099

4

Mateevk

29.08 2022 в 11:12

Най-вероятно Бай Пешо има предвид руското посолство, а по принцип с нашите служебни политици на Газпром адвокати за арбитража не му трябват. Поне оттам ще спести, че да има още парици за специалната война на Путин.

-2175

3

IvanGrozn

29.08 2022 в 11:04

КАКВА Е ТАЯ ДЪРЖАВА БЕ КАКВИ СА ТИЯ ПЛУЖЕЦИ ЗА КОГО РАБОТЯТ И ЗАЩО ИМ СЕ ДАВА ДА СЕ ИЗКАЗВАТ ПО ТОЯ НАЧИН. СЪД ЗА ТАЯ СГАН! ЩЕ ПЛАЩАТЕ ВИЕ ТОЗИ МИЛИАРД ЖАЛКИ НЕЩАСТНИЦИ!

2550

2

alfakentavur

29.08 2022 в 11:03

А може ли да си изберем съд?
Да изберем някой от международните съдилища, които разпоредиха на Путлер да спре войнат, а той каза, че не ги признава.
Така, ако съдът реши в наша вреда, а Газпром реши да използва това - самият съд да им каже - Не може при едно наше решение да не приздавата, а при друго да признавате.

-7325

1

Така е като изпълняваш решенията на едно посолство без да мислиш за България и българите.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки