Узаконяват полетите на властта с машини на ВВС

OFFNews 08 март 2016 в 09:05 3176 4

avio
Парламентарна комисия установи през 2013 г., че премиерът Борисов е ползвал военни хеликоптери за предизборни обиколки

МО предлага да се узаконят полетите на властта с машини на бойната авиация. "Ако Авиоотряд 28 не е в състояние да изпълнява специални полети, това да правят военно-въздушните сили със свои вертолети, самолети и екипажи", гласи поправка в Закона за гражданското въздухоплаване, цитирана от otbrana.com.

Разрешение ще дава военният министър по предложение на началника на отбраната. Който ползва самолета или хеликоптера, трябва да възстанови изразходваните средства в бюджета на МО. В мотивите се дава, че в САЩ, Швеция, Белгия и др. въздушният превоз на държавните глави и осъществяването на специални полети за нуждите на държавното ръководство е задача на ВВС.

Пътуванията на премиера Бойко Борисов с военни летателни машини предизвика скандал след първия му мандат. Парламентът направи временна комисия, която установи драстични нарушения.От доклада й през 2013 г. стана ясно, че  ВВС са изпълнили 63 полета в страната и 11 в чужбина не за нуждите на въоръжените сили. Полетите над наша територията струваха 567 994 лв., а в чужбина - 427 170 лв. Посочените суми са само за изразходваното гориво. Фактическите разходи са двойно по-високи, защото включват амортизацията на машините, наземното им обслужване и ремонти, издръжката на екипажите, бе заключението на комисията. Тя установи, че е имало полети с предизборни цели, както и че не водена отчетност за лицата, които са били на борда на самолетите и хеликоптерите.

След образувана проверка на прокуратурата, на което Борисов отговаряше, че така военните пилоти поддържали форма, тъй като нямат достатъчно летателни часове. До предявяване на обвинения така и не се стигна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки