Уникално управление: (Не)коалицията ще умува за коалиционното споразумение в навечерието на изборите

Йорданка Веселинова 28 септември 2023 в 10:25 1208 1

Снимка БГНЕС/ГЕРГАНА ЙОРДАНОВА

По време на депутатската ваканция и предизборната кампания ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще обсъждат отново въпроса за така и несключеното коалиционно споразумение.

Това съобщи пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вчера Делян Добрев, считан за вътрешна опозиция в ГЕРБ, поиска оставката на всички замесени в казуса с 1,7-те милиарда лева, за която обвиниха ПП-ДБ, че уреждат спонсорите си. Казусът се завъртя около проектите за териториални планове за справедлив преход на въглищните региони, които трябваше да бъдат приети от Министерския съвет вчера, но гласуването им бе отложено за петък. Днес Борисов отрече думите на депутата си и заяви, че няма да искат оставки, защото това била "некоалиционна култура". Той каза, че смяна на министри най-рано ще има след ротацията на Николай Денков и Мария Габриел на премиерския пост, и то след оценка на дейността им. Това е промяна в първоначално лансирания механизъм от двете партии, според който, след като Мария Габриел стане премиер, министрите няма да се сменят.

"Подобно управление е уникално в света. Уникално. Без коалиция, с некоалиция, а в същото време издържайки на толкова яростни атаки - уникално е", заключи той. 

Случайна ли е ролята на ДПС?

Около казуса за териториалните планове днес санкционираният по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски бе попитан дали отново ДПС е мостът между ПП-ДБ и ГЕРБ, на което той отговори, че тройната коалиция "взаимно си помага".

Депутатът каза още, че не е случайно, че мнението на ГЕРБ и ДПС почти винаги съвпада. По думите му обаче движението винаги си имало собствена позиция, но по важните за България теми подкрепяли и ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови