Ударно правителството раздаде допълнителни 280 млн. лв. на общини и администрация

OFFNews 11 октомври 2017 в 14:27 9929 2

Ударно правителството раздаде допълнителни 280 млн. лв. на общини и администрация

Близо 280 млн. лв. допълнителни разходи реши да отпусне правителството на министерства, агенции и общини

С допълнителни разходи и трансфери по бюджетите на първостепенни разпоредители на заседанието си в сряда правителството си отпусна 810 хил. лв., от които 500 хил. лв. са за изплащане на обезщетения на служители от администрацията на правителството и областните управи.

Осигурени бяха и 310 хил. лв. за извършване на строителни дейности в Бачковския манастир „Успение Богородично“, свързани с отвеждането на дъждовни води извън района на църковната сграда.

Одобрени са и допълнителни разходи в размер на 500 хил. лв. за Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) за назначаване на служители. На Комисията за защита на конкуренцията се предоставят 230 100 лв. за "ефективен подбор на висококвалифициран персонал". По бюджета на Комисията за защита от дискриминация се одобряват средства в размер на 125 хил. лв. за изплащане на обезщетения по Кодекса на труда на членовете на Комисията от мандат 2012-2017 г.

По бюджета на община Варна бяха предоставени 85 млн. лв., разпределени за изграждане на бул. „Васил Левски“ в участъка от ул. „Подвис“ до ул. „Девня“ и за изграждане на пробив на бул. „Сливница“ от бул. „Ян Хунияди“ до бул. „Атанас Москов“.

С друго свое решение правителството отпусна повече от 158 милиона лева за модернизация на пътя Калотина-София.

Предвижда се проектът да бъде изпълнен със средства по Механизма за свързване на Европа и от държавния бюджет. Планираната обща стойност е 177 милиона лева. Финансовият ресурс по механизма е 47 374 227 лв, уточняват от правителствената пресслужба.

Участъкът, който предстои да бъде модернизиран, включва строителство на автомагистрала с дължина 14,5 км и габарит 25,5 м, както и множество съоръжения като мостове, надлези, подлези, пътни възли и тунели за преминаване на едри бозайници.

В сряда беше взето решение и за отпускане на допълнителни разходи на транспортното министерство в размер на 35 млн. лева. Парите се предоставят целево на НКЖИ за завършване на железопътните проекти по Оперативна програма „Транспорт 2007-2013 г.“.

Сумата ще покрие приключването на проектите за реконструкция и електрификация на жп линията Пловдив-Свиленград по коридори IV и IX, Фаза 2; за рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъци по линията Пловдив-Бургас, за модернизация на участъка Септември-Пловдив, за техническа помощ по трансевропейската транспортна мрежа, за изграждането на интермодален терминал в Пловдив и за развитието на възел София, уточняват от правителствената пресслужба.

Допълнително правителството отпусна 19.2 млн. лв. по бюджета на министерството за националното съфинансиране на транспортни проекти по Механизма за свързване на Европа за периода 2015-2017 г. По този начин се спазват ангажиментите на българската страна за осигуряване на национално съфинансиране в размер на 15% от общата стойност на проектите.

Средствата ще бъдат разпределени между четири големи инфраструктурни проекта на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, два проекта на ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ и един на ДП „Пристанищна инфраструктура“.

Общата стойност на транспортните проекти, които ще се финансират от Механизма за свързване на Европа за периода 2014-2020 г. е 794 млн. лева. Те са фокусирани върху развитието на железопътния транспорт и вътрешните водни пътища по основната TEN-T мрежа на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

2

aviatora

11.10 2017 в 20:15

Започнаха да раздавят коледната баница, помиари мръсни.

12192

1

Stoyan Georgiev

11.10 2017 в 18:38

Агенция "Електронно управление" .....