Трети провал за реформата в КПКОНПИ

Йорданка Веселинова 14 юли 2022 в 17:17 2619 0

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров, който е вносител на законопроекта за КПКОНПИ

За трети пореден път законопроектът за реформата в КПКОНПИ не успя да влезе дори и в дневния ред на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси, която да го разгледа на първо четене. 

Днес трябваше да бъде направен пореден опит да започне работата по внесения преди повече от месец законопроект за противодействие на корупцията.

Миналата сряда ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане" бойкотираха реформата в КПКОНПИ и провалиха кворума. Вчера, когато се очакваше втори опит за разглеждането на текстовете, подходът беше друг - забавяне на пленарното заседание, така че да не могат да започнат заседанията на комисиите.

Така вместо да разгледат проектозакона за КПКОНПИ, депутатите се заеха да създават временни комисии, въпреки все по-вероятното разпускане на парламента.

Идеолог на новата тактика са ГЕРБ-СДС - вносители на двете проекторешения за нови парламентарни комисии. Именно от ГЕРБ предложиха и удължаването на пленарното заседание, заради което заседание на комисия така и не се проведе, като то бе отложено за днес. (Според правилника на НС комисиите не могат да се събират, докато тече пленарното заседание - б.а.)

Днес сценарият беше същият - бавене на редовното заседание с безкрайно дълги дебати, реплики и дуплики. В главната роля и водачи по брой изказвания пак бяха ГЕРБ и ДПС. Така минути преди 17 ч. заседанието на правната комисия бе отменено, а изказванията на депутатите от двете партии рязко намаляха.

Законопроектът няма да бъде разглеждан на утрешното извънредно заседание на комисията. Това озвачава, че четвъртият опит за старт на реформата в КПКОНПИ ще бъде на редовното заседание следващата сряда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови