Тръмп бил "добре информиран" по искането за закрила на Цветан Василев

България не е готова за отпадане на визите, каза американският посланик Ерик Рубин

OFFNews 08 август 2017 в 09:06 9402 7

Тръмп бил добре информиран по искането за закрила на Цветан Василев

Американският президент Доналд Тръмп бил добре информиран по случая с искането за закрила на Цветан Василев. Това стана ясно от интервю на американския посланик Ерик Рубин пред Нова тв. Той коментира искането на банкера и собственик на КТБ да получи закрила по т.нар. "закон Магнитски". 

"Сигурен съм, че той [президентът Тръмп] вече е добре информиран по въпроса. Да, ние сме наясно с този случай, но това е един правен казус. За това аз не мога да го коментирам. Като правило не обсъждаме съдебни дела", категоричен е посланикът. 

По думите му по случая ще се произнесат съдебните органи "и тук, и в Америка". Той отговори на твърденията, че вече от страна на правителството и дори главният прокурор Сотир Цацаров са търсили среща с него. Рубин поясни, че "разговорите по тази тема вървят само по юридически канали".

"Без да обсъждам конкретния казус, през последните 25 години Америка направи много, за да се подобри съдебната система в България, да стане по-прозрачна, да отговаря на международните стандарти. Без съмнение има още какво да се свърши. За това ние подкрепяме съдебната реформа", коментира посланик Рубин.

Той поясни, че помощта на САЩ в областта на правосъдието е единствено в подкрепата на програми на неправителствени организации. "Да, ние подкрепяме техните усилия да помагат със съвети, предложения и споделен опит", каза той в коментар, че САЩ се бърка в съдебната реформа. "Няма нито един случай, в който ние да сме се намесили в съдебната система. И да се твърди подобно нещо е напълно погрешно", каза той и поясни, че щял да признае, ако е имало такава намеса.

"Хората, които ни обвиняват, че се бъркаме, са същите, които казват, че никой не може да им повлияе. Това е доста странно", допълни посланикът.

На въпрос кого или какво би подкрепил - главният прокурор Сотир Цацаров или върховния съдия Лозан Панов, той отговори: "Не взимам страна и не се меся по вътрешни конфликти. Ние подкрепяме принципи, идеи, прозрачността, върховенството на закона, но не можем да подкрепим един човек срещу друг. Не сме партизани и няма да позволим да бъдем въвлечени в междуличностни интриги". 

От изказването на американския дипломат стана ясно, че страната ни не покрива изискванията за отпадане на визите за САЩ. 

Честно казано, България не покрива изискванията. Най-важният критерий е хората, на които се отказва виза, да са много малко. Трябва и да се сведат до минимум онези, които остават нелегално в САЩ, след като са взели виза. Не искам да ви подведа с обещание, че визите ще паднат скоро, но аз и хората от посолството полагаме много усилия това да се случи.

Даваме си сметка, че кандидатстването за визи е скъпо, че отнема време и особено за хората, които не живеят в София, това си е голямо предизвикателство, но си имаме закони, които регламентират кога може да падне визовият режим за определена държава. Не искам да ви залъгвам, че можем да променим тези правила, каза още посланикът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

7

Jinx

10.08 2017 в 20:28

Да, добре е информиран какъв престъпник е Василев и как ще си вкара таралеж в гашите, ако се намеси.

12860

6

newfoundland

08.08 2017 в 18:26

Сагата КТБ и съдбата на нейния фараон Цветан Василев вече страва като сапунен сериал, а замесването на президента на САЩ са инсинуации, очевидно подплатени добре и дело на лобисти.

12284

4

Kristiano789

08.08 2017 в 11:07

Хахаха, е тва е смешно. Тръмп и понятие си няма кой е тоя нашия измамник. ама цецо нали си е наглец, утре ще иска и църквата да го закриля

15414

1

Hihi1981

08.08 2017 в 09:46

Може да стане по-интересно отколкото на някои им се иска?!!!