Тютюнопроизводителите отмениха протестите си

OFFNews 24 февруари 2015 в 14:07 2120 0

Тютюнопроизводителите отмениха протестите си

Тютюнопроизводителите отмениха планираните за петък протести и блокади на пътища. След тричасови преговори в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) те постигнаха съгласие за начина, по който ще се разпределят парите.

Планирани са и действия, с които да бъде попречено на кухи фирми да усвояват субсидии за непроизведени количества тютюн.

Всички излизаме от срещата еднакво недоволни, казаха тютюнопроизводителите и все пак признаха, че са готови да приемат идеята по голямата част от 170 милиона субсидии да бъдат насочени към по дребните производители, съобщава БНР.

Така 70 процента от парите ще отидат за ориенталски тютюни, 30 процента за останалите сортови групи. Това обаче не е окончателно предложение и като решение ще се вземе на следващата среща на 5 март. Тогава ще се осъжда и идеята да се въведе таван на плащанията за отделните сортове и да се промени рамката на референтния период, като спорната 2009-а година се изключи от него. Предполага се, че точно през 2009-а са се появили кухи обеми, непроизведен тютюн, които са писани на книга за получаване на субсидии. Още през 2010-а година министерството е провело разследване заедно с НАП, оттогава обаче резултатите от проверката са в "Икономическа полиция" без движение по тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки